Više nije tajna kako pripremiti savršeno hrskavu pohanu ribu
ZA VEĆINU ljudi paniranje znači stavljanje hrane u brašno pa jaja i na kraju u krušne mrvice. I to je u redu. Ovakav način paniranja naziva se bečkim. Međutim, postoje i drugi načini. Danas ćemo se posvetiti engleskoj varijanti.
Pohanje ribe Englezi su razvili u pravu umjetničku formu. Pitate li njih, riba, ako je svježa i dobro kuhana, igra samo sporednu ulogu u ovoj predstavi, dok je glavna zvijezda njezin hrskavi omotač. Na kraju teksta nalazi se tipičan engleski recept za panirane riblje štapiće u pivskom tijestu.
Smjesa za paniranje djeluje kao košuljica unutar koje se riba kuha na pari i na taj način ostaje sočna i ukusna. Kombinacija hrskavosti i sočnosti glavni je razlog zbog kojeg ljudi toliko vole pohance svih vrsta.
Smjesu pripremite pola sata ranije
Smjesu za paniranje je najbolje pripremiti unaprijed, i to pola sata, a bolje čak sat vremena prije upotrebe - bolje će se zalijepiti za ribu i neće se odvojiti od nje tijekom prženja. U gotovoj smjesi ne bi smjelo biti grudica, a mora biti dovoljno gusta i viskozna kako ne bi iscurila s ribe tijekom pohanja. Korištenje gazirane vode pomaže da smjesa bude prozračnija, dok pivo daje okus.
Koristite posudu s debljim dnom
Posuda koju koristite vrlo je važna. Trebali biste koristiti posudu s debljim dnom koja ravnomjerno raspoređuje toplinu. To će omogućiti da se riba ravnomjerno ispeče.
Osušite ribu papirnatim ručnicima
Za pohanje ribe najčešće se koriste oslić i bakalar, ponekad aljaška kolja, a možete koristiti i pastrvu i grgeča.
Riba bi trebala biti potpuno suha prije nego što je obložite smjesom za paniranje. Dobro je riblje filete staviti između dvostrukog sloja papirnatih ručnika i zatim ih lagano pritisnuti da upiju sav višak tekućine.
Ulje mora biti vruće
Prije dodavanja ribe, ulje treba biti vruće. Ako dodate ribu u hladno ulje, ono će se samo upiti u tijesto, što će rezultirati masnim i gnjecavim konačnim proizvodom. Zagrijte ulje u tavi dok se ne počne lagano mreškati, ali pazite da ne počne dimiti. Provjerite toplinu tako da ubacite žličicu smjese za paniranje. Trebala bi početi dobivati smeđu boju za 40 sekundi (isti test možete napraviti i s malom kockicom kruha).
Trebali biste čuti lagano cvrčanje kada dodate ribu. Ako ne cvrči, tava nije dovoljno vruća i trebali biste je pustiti da se zagrije još nekoliko sekundi.
Ne okrećite prečesto
Ne pokušavajte okretati ribu prije nego što porumeni s jedne strane. Lagano gurnite ribu - ako se pomiče po tavi, spremna je za okretanje. Ako se zalijepi, pričekajte još nekoliko sekundi. Plosnatom lopaticom okrenite ribu. Probajte ribu poduprijeti dok je okrećete. Pokušaj okretanja ribe vilicom ili hvataljkama rezultirat će raspadanjem.
Koristite filete ribe koji su iste debljine. To osigurava ravnomjerno pečenje. Radije prerežite filete na pola prije pohanja jer će debljim hrbatima trebati nešto dulje da budu gotovi. U pravilu ćete ribu trebati pržiti između tri i četiri minute sa svake strane. Nemojte pretrpati tavu - ostavite dovoljno mjesta oko ribljih fileta da ih možete lakše okrenuti.
Pogledajte naš RECEPT za panirane riblje štapiće u pivskom tijestu koji koristi ovu metodu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati