Završen je ovogodišnji Bocuse d'Or, gastronomski ekvivalent Olimpijskih igara
BOCUSE d'Or je kuharsko svjetsko prvenstvo koje se svake dvije godine održava u Lyonu u Francuskoj. Nazvano po slavnom chefu Paulu Bocuseu, ovo se natjecanje smatra jednim od najprestižnijih svjetskih kulinarskih događaja. Često nazivan gastronomskim ekvivalentom Olimpijskih igara, Bocuse d'Or okuplja najbolje kuhare iz cijelog svijeta koji se natječu za titulu svjetskog prvaka. U ovogodišnjem izdanju prvo mjesto je zauzela Danska, dok su Norveška i Mađarska osvojile drugo i treće mjesto.
Povijest natjecanja seže do 1983. godine, kada je u Lyonu održan Salon des Métiers de Bouche (kulinarski sajam). Paul Bocuse, koji je bio počasni predsjednik sajma, došao je na ideju o kulinarskom natjecanju koje bi se održavalo tijekom izložbenog sajma.
Prvo natjecanje Bocuse d'Or je održano u siječnju 1987., a od tada je izraslo u jednu od najvećih i najsofisticiranijih smotri hrane i kulinarske umjetnosti na svijetu.
Format natjecanja
U svjetskom finalu se tijekom dva dana natječu 24 zemlje koje su pravo nastupa ostvarile na različite načine. Ekipe se sastoje od dva člana, glavnog i pomoćnog kuhara koji u trenutku natjecanja mora biti mlađi od 22 godine. Svaki tim ima 5 sati i 35 minuta da pripremi dvije složene prezentacije, jedno mesno i jedno riblje jelo.
Natjecanje se odvija u otvorenom kulinarskom kazalištu, u kojem su potpuno opremljene kuhinje poredane jedna do druge i okrenute prema prostoru za žiri, članove tiska i publiku. Broj gledatelja je ograničen na oko 1000 ljudi.
Žiri se sastoji od 24 renomirana kuhara koji svoje ocjene daju na temelju razine savršenstva u prezentaciji, u smislu tehničke vještine, sofisticiranosti kuhanja, kreativnosti i vizualne ljepote. Žiri je podijeljen u dvije skupine od 12 članova, a svaka polovica ocjenjuje ili riblje ili mesno jelo.
Trening za natjecanje je intenzivan, kako ga je opisao prošlogodišnji pobjednik Davy Tissot, predsjednik ovogodišnjeg žirija, "pomalo poput treninga za pilota borbenog aviona ili vozača Formule 1". Natjecanje se ne odnosi samo na kuharske vještine već i na kreativnost, inovativnost i timski rad.
Svi sudionici moraju proći dug i težak proces kako bi došli do finala, a čak i ako ne pobijede, stekli su puno iskustva i znanja koja će im pomoći u daljnjoj karijeri.
Naglasak na društvenoj angažiranosti
Na ovogodišnjem natjecanju je pobijedila Danska, zahvaljujući impresivnom ribljem pladnju s grdobinom, kao i odlično zamišljenom jelovniku Feed the kids koji se bazirao na različitim jelima pripremljenim isključivo od zimskih tikvica.
Ovo izdanje Bocuse d'Ora je imalo veliki naglasak na društvenoj predanosti, počevši od Feed the kids koncepta, za koji je svaki tim morao pripremiti uravnotežen i zabavan dječji jelovnik baziran na tikvi. Žiri sastavljen od djece prosječne dobi od 10 godina je imao priliku ocjenjivati dječji jelovnik, a za pobjednika su izabrali Japan. Nagradu profesionalnog žirija za dječji jelovnik je osvojila Francuska.
Švedska je osvojila nagradu za najbolju platu od grdobine, dok je Meksiku dodijeljena nagrada posvećena društvenom angažmanu.
Pobjeda Danske je dokaz rastućeg kulinarskog umijeća te zemlje. Odavno poznati po svojim izdašnim jelima od mesa i krumpira, danski su kuhari posljednjih godina osvojili svijet kulinarstva, skupivši brojne Michelinove zvjezdice i svjetske nagrade. Francuska ima sedam naslova, ali ove je godine kuharica Nais Pirollet, jedina žena u konkurenciji, završila peta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati