Žganci, pura, palenta - tko je ne voli, ne zna što propušta u životu
PALENTA, pura i žganci, samo su neki od domaćih naziva za kašu koja se priprema ukuhavanjem kukuruzne krupice. Ovo jelo je podrijetlom iz Italije, a prije dolaska kukuruza u Europu u 16. stoljeću, pripremalo se od drugih žitarica, poput prosa, ječma, kestenovog brašna, pira i brašna od slanutka.
Talijanski naziv palenta, potječe od latinske riječi pollen, čije je glavno značenje nekada bilo fini prah, fino brašno, dok se danas uglavnom odnosi na pelud. Palenta je othranila generacije talijanskih seljaka i jedna milanska poslovica kaže: “Kad si gladan, palenta ti se čini kao salama”, ali druga popularna izreka glasi: "Hvali palentu i jedi kruh" te otkriva zlokoboniju stranu priče o palenti.
Renesansni kuhar Bartolomeo Scappi već je krajem 16. stoljeća pisao o kuhanju palente s kobasicom i sirom te cimetom i šafranom, ali to je bilo jelo za pape i gospodare, dok su siromašni talijanski seljaci jeli palentu i gotovo ništa više.
Priprema obične i instant - postoji razlika
Prilikom pripreme, kukuruznu krupicu je potrebno kuhati na laganoj vatri u četiri do pet puta većoj količini vode, dok se voda ne upije i dok unutar palente ne dođe do ravnomjerne želatinizacije škroba. Zakuhajte posoljenu vodu, polako umiješajte kukuruznu krupicu i kuhajte oko 45 minuta, uz redovito miješanje.
Danas palentu često kupujemo u instant obliku, što znači da je prethodno kuhana na pari i osušena. Iako priprema traje samo nekoliko minuta, instant palenta se ne smatra jednako kvalitetnom kao palenta pripremljena od neprerađene kukuruzne krupice.
Vrlo je svestrana
Poput riže ili zobenih pahuljica, palenta je vrlo svestrana i može se na razne načine poslužiti uz bilo koji obrok tijekom dana. Često se poslužuje kao gusta kaša, koja se može preliti umakom, raguom, gulašom ili sirom. Kuhanu palentu također možete ohladiti dok ne postane čvrsta i rezati na kolutove ili druge oblike, koje zatim možete peći ili pržiti. Palenta se također može pripremati i kao slatko jelo.
Nekuhanu palentu čuvajte u hladnoj i tamnoj smočnici do dvije godine, ali uvijek pazite da je dobro zatvorena jer je vlaga i štetočine mogu uništiti. Kuhanu palentu možete zatvorenu čuvati u hladnjaku između 2 i 3 dana.
Kremasta palenta
Žgvacet od kokoši
Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja
Kukuruzni popečci s povrćem
Prutići palente s parmezanom i kaduljom
Palenta s narančom i salatom od račića
Kolač od kukuruznog griza s narančom
Upside down bazlamača sa smokvama i ružmarinom
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati