Bradati škotski ovčar: Izrazito inteligentan i veseo prijatelj cijele obitelji

Foto: Shutterstock
Video: YouTube

BRADATI škotski ovčar, tj. bradati collie veseo je i razigran, izrazito inteligentan i plemenit pas pun energije. Kako mu i govori naziv, dolazi iz Škotske gdje je uzgajan za čuvanje ovaca.

Izgled

Bradati collie može biti sive, crne, plavkaste, smeđe ili riđe boje s bijelim oznakama koje se pojavljuju na glavi, prsima, repu, udovima i šapama. Životni vijek mu je 12-14 godina. Mužjaci su visoki 53-56 centimetara, a ženke 51-53. Teže od 18 do 27 kilograma. Ima vrlo dugu, čupavu dlaku koju treba redovito četkati. Ipak, ne linja se jako. Šišanje se preporučuje svaka dva mjeseca.

Porijeklo

Njegovo je porijeklo mješavina činjenica i legendi. Navodno je nastao početkom 16. stoljeća miješanjem poljskog nizinskog ovčara s lokalnim škotskim psima. Pasmina je službeno uspostavljena 40-ih godina prošloga stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PonašanjeBradati collie je veseo i dinamičan pas, snažan i odan. Voli djecu, ali je pun energije pa bi najmanje mogao nehotice srušiti i ozlijediti. Također je poznat po povremenim oscilacijama u temperamentu pa može postati oštar ako mu nešto nije po volji. Dobro je društvo te je prijateljski raspoložen i prema ostalim ljubimcima.

Voli pažnju, igranje i razne aktivnosti. Ako mu postane dosadno, može pokazivati znakove destruktivnoga ponašanja i zbog toga mu treba adekvatna socijalizacija.

Uvjeti

Voli živjeti na otvorenom te se prilagođava i oštrijim vremenskim uvjetima. U zatvorenom prostoru je dosta aktivan pa se ne preporučuje držanje u stanu. Treba mu barem dvorište za igranje i istrčavanje.

Zanimljivosti

Zbog nagona za čuvanje ovaca i stoke nerijetko kruži oko ljudi i životinja i pokušava ih okupiti i grupirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara