Newfoundland: Proslavljeni morski spasilac dobre duše i goleme snage

Foto: Shutterstock

OVI veliki i snažni, ali nježni psi dolaze nam s kanadskih otoka Newfoundland, a vjeruje se da su potomci lokalnih indijanskih pasa i tibetanskih mastifa koje su onamo doveli europski ribari početkom 18. stoljeća.

Izgled


Visoki su preko 70 centimetara i teški od 50 (ženke) do 70 kilograma (mužjaci). Zabilježeni su primjerci koji su težili preko 90 kilograma. Najveći primjerak težio je 120 kilograma i bio dugačak 1,82 metar od njuške do kraja repa.

Standardne boje su crna (najčešća), smeđa, siva, bež i bijela s crnim detaljima. Krupnih su kostiju i velike mišićne mase zbog čega je godinama služio pri vuči teškoga tereta u ribarskim mjestima. Ima veliku glavu i kraće noge te debelu duplu dlaku koja ga štiti od hladne zimske vode.

PonašanjeTekst se nastavlja ispod oglasa
Newfoundland je, koliko po golemoj snazi, poznat i po mirnom temperamentu. Vrlo je lojalan i lako se dresira ako trening počne u mlađoj dobi. Jako voli djecu, ali ih, zbog goleme snage, može slučajno udariti ili prevrnuti. Uglavnom se dobro slaže i s drugim životinjama, posebice ako je dobro treniran.

Društven je, inteligentan i hrabar. Jako se veže uz vlasnika te mu teško pada ako ga mora promijeniti. Jako voli plivati i biti na otvorenom.

Zanimljivosti

Newfoundland je, osim što je iznimno dobar teretni pas, poznat i brojnim spašavanjima ljudi iz vode. Neimenovani pripadnik ove pasmine spasio je život Napoleonu Bonaparteu kada je 1815. bježao iz zatočeništva s otoka Elbe. Valovito more prevrnulo je i progutalo velikog vojskovođu, a u pomoć mu je priskočio pas tamošnjeg ribara te ga držao na površini dok nije došao na sigurno.

1828. godine 17-godišnja Ann Harvey je s ocem, bratom i newfoundlandom Hairymanom spasila preko 160 irskih imigranata koji su doživjeli brodolom kod mjesta Isle aux Morts u Newfoundlandu.

Newfoundlanda možete pronaći i u jednoj od najdražih dječjih priča - Petru Panu - a i sam autor J. M. Barrie imao je crno-bijeli primjerak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara