Ćelava ljepotica: Sfinks mačka

Ćelava ljepotica: Sfinks mačka

Foto: Shutterstock

PRVA sfinks mačka rođena je 1966. u Torontu, u Kanadi, a roditelji su joj bili crna i bijela domaća mačka. Glavna karakteristika ove vrste je da nema krzno. Sfinks mačke dolaze u raznim kombinacijama boja, a koža im je u onoj boji u kojoj bi bilo krzno kod normalne mačke.Ova vrsta nema brkove, a  oko njuške, na ušima i ramenima može se pojaviti naborana koža. Glava im je duža, s izraženim jagodicama i s velikim, kosim očima koje mogu biti bilo koje boje. 

 Sfinks mačke su jako inteligentne i privržene mačke, glasne i "pričljive". Vole biti dio obitelji i dobro se slažu s djecom i psima, a rado će dijeliti kuću i s drugom mačkom, najrađe još jednom iz sfinks vrste. Postoje i vrste mačaka, primjerice sijamske, koju sfinks mačke ne podnose. Nisu dobri ljubimci za ljude koji su zaposleni ili nemaju previše vremena, jer ove mačke zahtijevaju pažnju i igru. Obožavaju se nositi i maziti i nisu vrsta koja voli biti samostalna kao druge mačke.
 
Kako nemaju krzno, ovo su isključivo kućne mačke koje ne bi smjele predugo biti izložene direktnom suncu ili hladnoći. Kod sfinks mačaka ponekad se može javiti bolest srčanog mišića, hipertrofična kardiomiopatija, koja se dijagnosticira ultrazvukom ako postoji neka sumnja. Ove mačke imaju osjetljiv probavni susta koji najčešće reagira na lijekove, promjenu hrane ili ako mačka promijeni okolinu. Kao i sve druge mačke, i sfinks mačku potrebno je redovito cijepiti.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako nema krzno, ova mačka zahtijeva redovitu njegu. Kako nemaju dlake na ušima koja bi ih od nakupljanja nečistoća, uši je potrebno redovito čistiti vlažnom krpom. Oči nemaju trepavice i često se u kutovima skuplja sluz pa je potrebna dodatna njega, kao i redovita kontrola područja oko kandži. Ove mačke se znoje pa ih je potrebno redovito brisati vlažnim maramicama za bebe i povremeno kupati u toploj vodi. Ako naviknete mačku na ovu rutinu čim dođe u vaš dom, uskoro će uživati u pažnji koju joj posvećujete.
 
Ove mačke imaju ubrzan metabolizam kako bi održale tjelesnu temperaturu, pa jedu više od drugih mačaka, ali nisu izbirljive kad je hrana u pitanju.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara