Konjuktivitis kod pasa i kako ga liječiti

Konjuktivitis kod pasa i kako ga liječiti

Foto: Shutterstock

OČI kod pasa su jako osjetljive i potrebno je voditi posebnu brigu o njima. Kompleksna struktura koja štiti oko od ulaska bakterija, prljavštine i prašine u oko zove se konjuktiva. To je izdržljiva membrana od vitalne važnosti, a ponekad se ispod nje može pojaviti crvenilo, oticanje ili lučenje sekreta. Evo nekoliko savjeta kako prepoznati i liječiti konjuktivitis. 

 
Što je konjuktivitis?
 
Konjuktivitis je upala membrane koja se zove konjuktiva, a prekriva prednji dio oka. Iako ova infekcija nije opasna za život, ali vid je važan organ za psa i važno je posjetiti veterinara što prije. Konjuktivitis može uzrokovati više faktora,nekad zahvati samo jedno oko, nekad oba. 
 
Simptomi 
 
Stanje se manifestira crvenim, natečenim okom, a ponekad možete primijetiti i promjene u ponašanju psa kojeg će iritirati upala, pa će stalno češkati oko. Svaki oblik konjuktivitisa je drugačiji, a neki od znakova su pretjerano treptanje ili škiljenje na jedno ili oba oka, crvenilo, oko može biti zatvoreno i pretjerano suziti. Često se javlja vodenast iscjedak iz oka, a tu su i dodatni simptomi kao curenje iz nosa, svrbež, kihanje, oticanje nogu i sekundarne infekcije. 
 
Uzroci
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konjuktivitis se može javiti kod psa bilo koje dobi, a kod štenaca je to česta pojava. Konjuktivitis mogu uzrokovati bakterijske, gljivične ili virusne infekcije, iritanti kao što su kemikalije, prašina, dim cigareta ili šampon, glaukom, abnormalnosti u strukturi oka ili genetska predodređenost pasmine za razvoj bolesti. 
 
Liječenje
 
Vaš veterinar će odrediti terapiju ovisno o tipu konjuktivitisa. U nekim slučajevima dovoljno će biti čistiti oko i promatrati kako ne bi došlo do nekih promjena. Uglavnom se daju kapi ili mast kako bi se pospješilo zacjeljenje. Važno ga je tretirati na vrijeme kako ne bi postao kroničan.  Ako se radi o alergijskom konjuktivitisu psu će biti propisani antihistaminici. Ako su bakterije i gljivice uzrok konjuktivitisa, također će se liječiti antibioticima. Kada se radi o abnormalnostima oka nekad će biti potrebna i kirurška korekcija.  
 
Prevencija
 
Redovito čistite oči vašem psu. Dovoljna je blazinica s toplom vodom kako bi uklonili svu nečistoću i iritacije oko oka. Držite psa podalje od potencijalnih alergena i iritanata, kao što su prašina, dim ili sjeme trave kako bi izbjegli iritaciju oka. Ako je prisutna genetska abnormalnost oka preporučuje se da se takav pas dalje ne razmnožava kako bi se zaustavilo prenošenje abnormalnosti na nove generacije.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara