Činčila: Sve što trebate znati o ovom noćnom pustolovu

Foto: Shutterstock

AKO razmišljate o tome da nabavite činčilu kao kućnog ljubimca, ovi bi vam savjeti mogli biti itekako korisni.

Činčile su preslatke životinjice, podrijetlom iz Južne Amerike. I iako bi rijetko tko mogao odoljeti tako slatkim njuškicama, bitno je da znate nekoliko činjenica o ovim životinjicama.
 
Karakter
 
Činčila je noćna životinja, što itekako ide u prilog vrlo zaposlenim ljudima. Kao i kod ljudi, i one su različitog karaktera - mogu biti mirne i nježne, ali i vrlo divlje. Općenito, činčila je životinjica koju ćete vrlo teško pripitomiti. Ako ste strpljivi, nježni te ne radite nagle pokrete rukom niti ju vučete za krzno ili agresivno lovite, s vremenom će se naviknuti na vas, što možete dodatno ubrzati malim poslasticama kao nagradama. 
 
Prehrana
 
Osim gotove hrane za činčile, vaš ljubimac vrlo rado će pojesti sijeno te povrće i zeleno bilje, koje mu je potrebno davati u manjim količinama. U prehranu možete ubaciti i voće, ali nipošto svaki dan. Najbolje ih je hraniti navečer kad su najaktivnije. Obavezno zaboravite na slatkiše, jer njihov probavni sustav ne može podnijeti toliku količinu šećera.
 
Kavez
 
Kavez treba biti što veći, što uključuje i visinu, jer se ovi glodavci obožavaju penjati. Nemojte kupovati onaj plastični, jer će ga pregristi. Također, najidealniji ima barem dva kata te razne pregrade i veliki kotač. Vodu i hranu ostavite joj u kavezu, kako bi životinjica imala svoj mir. Stavite ga na što mirnije mjesto u kući, gdje nema propuha ili izravne sunčeve svjetlosti te pazite da sobna temperatura bude između 14 i 25ºC. Kavez čistite jednom tjedno, bez obzira na to što su činčile vrlo uredne i bez mirisa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čišćenje
 
Jednom tjedno priuštite joj kupanje u specijalnom pijesku za činčile, koji im čisti krzno, a činčile ga obožavaju. Nipošto ju nemojte kupati u vodi. Također, ona će svoje krzno češljati sama, čak i kad se zapetlja pa to ne treba biti vaša briga.

Društveni život
 
Budite vrlo pažljivi kod upoznavanja odrasle činčile s novom jedinkom, jer tada znaju biti vrlo agresivne. Ako od prvog dana žive skupa, neće biti problema. Također, ako je u vašem domu još neka životinja, ne ostavljajte kavez na podu, jer bi vašu životinjicu itekako moglo uznemiriti i preplašiti lupanje po kavezu. Također, ne ostavljajte ju izvan kaveza s drugim vrstama, kako ju ne bi povrijedile.
 
Razmnožavanje i životni vijek
 
U prosjeku se razmnožava 3 puta godišnje, a po okotu može imati 1-4 mladunaca. Spolno je spremna već sa 6 mjeseci, iako stručnjaci predlažu kako je najbolje pričekati da navrši jednu godinu. Graviditet traje od 109 do 120 dana, a činčile žive u prosjeku 10-20 godina.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara