Estetska kirurgija za ljubimce: Taština ili potreba?

Estetska kirurgija za ljubimce: Taština ili potreba?

Foto: Shutterstock

VLASNICI su pronašli nove načine kako da potroše novac na svoje ljubimce.

Možda nećete vjerovati odmah kad vam kažemo da se radi o plastičnoj kirurgiji, ali je to istina. Pseći face lifting, botox injekcije, implatanti za testise i prsa, sve to postoje i danas se događa u svijetu. Je li to sve taština ili doista postoje zdravstvene beneficije ovih procedura?
 
Američka industrija za ljubimce bilježi godišnju zaradu od 60 milijardi dolara, a kozmetičke procedure trenutno donose zaradu od otprilike 4 milijuna dolara. Iako ovi postupci nisu protuzakoniti, niti jedan ne spada pod Zakon za sakaćenje životinja, koji je donesen 1943. godine, a i većina veterinara smatra ih neetičnim.
 
Jedan od najčešćih operacija je ona uklanjanja viška kože oko trbuha, koja nekim psima može smetati prilikom šetnje. Nakon što se ona ukloni, psi ponovno mogu hodati i kretati se normalno. No, i tu postoje neki vlasnici koji takvim zahvatima prije svega žele svojim starijim ljubimcima vratiti mladenački izgled.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve popularniji su i implatati testisa, koji će izazvati zavist kvartovskih pasa. Oni će možda mirisati drugačije ostalim psima i proizvoditi čudan zvuk, svaki put kad vaš pas sjedne, no implatati će ostati postojani.
 
Aktivisti diljem svijeta već se dugo bore i protiv skraćivanja ušiju i rezanja repa, a čini se da će sada dobiti još jedan zadatak - estetsku kirurgiju.
 
Što kažete na ovaj trend koji je u porastu?
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara