Jeste li zaista spremni? O čemu trebate razmisliti prije nego što nabavite psa?

Foto: Shutterstock

ŽELITE psa, ali niste sigurni možete li se adekvatno brinuti o njemu. Što će vam se u životu promijeniti i što trebate imati na umu prije nego što ga nabavite?

1. Životni uvjeti


Živite li u stanu ili kući s velikim dvorištem? Je li dvorište ograđeno? Jeste li u najmu i bi li van najmodavac dopustio držanje ljubimca? Pitanja su koja si prva morate postaviti. Pazite da odaberete pasminu koja odgovara vašem životnom prostoru. Lovački pas pun energije teško će izdržati u jednosobnom stanu i trebat će mu mnogo istrčavanja.

2. Vrijeme


Imate li dovoljno vremena za psa? Većina ljudi radi ili se školuje, a neki oboje istovremeno. Ako vas cijele dane nema doma, pas vjerojatno nije dobar izbor. Svi pasi zahtijevaju određenu količinu fizičke i mentalne aktivnosti. Također ih treba izvesti van na obavljanje nužde. Nema smisla da imate psa koji će stalno biti usamljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Cijena

Pas košta. Trebate mu nabaviti hranu, igračke te povremeno posjetiti veterinara. Ako pas oboli od neke bolesti ili se ozlijedi, troškovi se vrtoglavo penju. Ako ste već sada kratki s novcem, pas nije dobra ideja.

4. Sloboda

Ako volite izlaziti i skloni ste neplaniranim izletima ili kavama, pas koji zahtijeva dnevnu rutinu teško će se uklopiti u vaš raspored. Tko će čuvati kada idete nekamo na vikend? Možete nekome platiti ili ga ostaviti prijatelju, ali svakako razmislite odgovara li pas vašem stilu i ritmu života.

5. Udomite


Ako ste nakon ovih upozorenja i dalje vjerujete da ćete biti dobar vlasnik, idite u lokalni azil i udomite psa. Azili vrve odraslim psima i štencima, čistokrvnim psima i preslatkim mješancima. Zasigurno ćete naći psa koji će vam se svidjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara