Mačje svađalice: Kako se nositi s mačkom koja grize

Mačje svađalice: Kako se nositi s mačkom koja grize

Foto: Shitterstock

PITOME mačke su uglavnom draga i privržena bića u čijem društvu se čovjek osjeća ugodno i rijetko kada su agresivne. Znakovi agresije kod mačaka vidljivi su ako je mačka polu divlja, ako nije navikla na ljudski dodir ili ako živi u ograničenom prostoru. Sve to može biti prilično nezgodno za mačku i za vlasnika. Ako se i vaša mačka tako ponaša, evo nekoliko mogućih razloga i kako postupiti.

 
Defenzivna agresija
 
Ako je vaša mačka imala loš život ili je po prirodi nervozna, posve je razumljivo da se neće odmah integrirati u novu obitelj. Čak i nakon nekoliko godina  provedenih u obitelji, mačka koja je nervozna po prirodi može napasti ako se osjeća nesigurno.
 
Kako bi ovo izbjegli nikada ne prilazite mački naglo i iznenada. Pazite da mački ostavite prostora za bijeg, jer bezizlazna situacija može samo potaknuti agresivnost. 
 
Bol ili bolest
 
Mačke su dobre u prikrivanju boli i njihovi vlasnici ne mogu odmah primijetiti ako su ozlijeđene ili bolesne. Ako mačka grize kada dodirnete jedan dio njenog tijela može se raditi o posebno osjetljivom mjestu na tijelu ili je vaša mačka ozlijeđena. 
 
U tom slučaju mačku je uvijek dobro odvesti veterinaru. 
 
Previše stimulacije
 
Ako se igrate s mačkom energične igre, primjerice da "uhvati pero", ili bilo koju drugu igru koja potiče njihovo uzbuđenje, primijetit ćete kako mačka gubi naviku kontroliranja ugriza. To nije agresija u pravom smislu riječi, već mačka koja je zog previše stimulacije zaboravila da se radi samo o igri. 
 
Uvijek osudite ovakvo ponašanje i smirite situaciju prije nego se dogodi neželjeni ugriz ili ogrebotina.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samo igra 
 
Mačke vole loviti pravi ili imaginarni plijen, a problem nastaje ako mačka zamijeni igračku dijelovima tijela. Ako mačka skače na vašu nogu dok sjedite ili napada nožne prste ispod pokrivača, to nije agresija već igra za koju ste uglavnom sami krivi. Mačke s kojima se igralo dok su bile male tako da ih se prstima mamilo da skaču, i kada odrastu to shvaćaju kao igru.
 
Čvrsto recite mački ne kada skoči na vas, ali ne vičite na nju i ne udarajte je. Odučiti mačku od agresivne igre može biti pravi izazov, ali važno je pravovremeno reagirati.
 
Upozorenje
 
Često ugriz ili ogrebotina mogu biti upozorenje ako radite nešto što se mački ne sviđa, kao četkanje ili rezanje kandži.
 
Naučite čitati mačji govor tijela kako i se na vrijeme povukli. 
 
Preusmjerena agresija
 
Ako vaša mačka agresivno reagira na  prisutnost druge mačke ili psa, budite oprezni, jer ona u tom trenutku i vaš pokret može protumačiti kao napad ili prijetnju i agresivno ponašanje prema drugoj životinji preusmjeriti na vas. 
 
Najbolje je udaljiti psa iz prostorije u kojoj se mačka nalazi i, koliko je moguće izbjegavati daljnje susrete.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara