Novo istraživanje: Što posjedovanje mačke govori o vašoj osobnosti?

Novo istraživanje: Što posjedovanje mačke govori o vašoj osobnosti?

Foto: Shutterstock

IAKO ovo nije prvo takvo istraživanje, svakako je najnovije.

Tko je bolji: psi ili mačke? Što izbor kućnog ljubimca govori o nekoj osobi? Jedno novije istraživanje pokušalo je naći odgovor na to pitanje i evo do kakvih je odgovora došlo.
 
Istraživanje je objavljeno u prosincu prošle godine, u časopisu Journal of Applied Animal Welfare Science, a provedeno je na nešto više od tisuću ljudi, koji su se trebali izjasniti u vezi svojih omiljenih kućnih ljubimaca. Uz to, sudionici su morali ispuniti test, u obliku procjenjivanja vlastitih osobina, kao što su npr. otvorenost za nova iskustva, savjesnost, ekstrovertiranost,  surađivanje s drugima i neuroticizam.
 
Tako je istraživanje pokazalo da se ljubitelji pasa i mačaka razlikuju u nekoliko važnih osobina. Osobe koje više vole pse, pokazali su se ekstrovertiranijima i ugodnijima od onih koji vole mačke, za koje se pokazalo i kako su skloniji biti neurotični. Ljudi koji su se izjasnili kao oni koji ne rade razlike među psima i mačkama, postigli su visoke rezultate po pitanju otvorenosti. Oni koji su postigli bolje rezultate po pitanju savjesnosti i neuroticizma, imali su i višu razinu ljubavi prema svojim kućnim ljubimcima, ali i zabrinutosti za njih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Prethodna istraživanja sugerirala su da visoka razina savjesnosti može biti odlična za vaše zdravlje, dok višak neurotičnosti može biti vrlo loša stvar. Ovim istraživanjem, međutim, ukazuje se na to da postoje prednosti za kućne ljubimce od strane i jednih i drugih vlasnika.
 
Što kažete na ove rezultate?
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara