Ribice će vam biti zahvalne: Filter u akvariju je važan

Foto: Shutterstock

AKO imate ribicu ili razmišljate nabaviti jednu ili više njih, možda ćete se pitati čemu služi filter u akvariju i je li vam baš potreban.

Odgovor je jednostavan: Da, potreban vam je. Zamislite da ste cijelo vrijeme u istoj prostoriji u kojoj živite, jedete i vršite nuždu, a nikada je ne počistite ni ne otvorite prozor. Filter štiti od nečistoća i štetnih spojeva. Također u vodu ubacuje kisik kako bi ribe mogle disati.

Ako imate najjednostavniji akvarij, ribu možete izvaditi, očistiti akvarij, staviti novu vodu i vratiti ribu, ali to iziskuje dosta posla, a mora se raditi svaki tjedan. Također, vađenje ribe iz akvarija u privremenu posudu s vodom je traumatično vašoj maloj ljubimici, pa se događali da od straha iskoči iz vode. Ako imate tropske ribice koje zahtijevaju određenu temperaturu i salinitet, takvo čišćenje postaje još teže izvedivo. Međutim, filter ipak neće napraviti sav posao umjesto vas. Trebate provjeravati nije li se slučajno začepio. 

Na tržištu postoji mnogo različitih filtera, od vanjskih do unutarnjih, kemijskih, mehaničkih pa i bioloških (kada uzgajate kolonije dobrih bakterija koje pomaže u pročišćavanju vode). S prodavačem se posavjetujte o tome koji je najbolji za vaše ribice i tip akvarija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara