Uzgoj papiga nimfi: Vrlo dobri i plodni roditelji

Uzgoj papiga nimfi: Vrlo dobri i plodni roditelji

Foto: Shutterstock

JEDNE od omiljenih ptičjih ljubimica - papigice nimfe - mlade mogu podizati nakon navršene godine dana.

Mlade podižu tijekom cijele godine, uz uvjet da temperatura prostorije nije niža od 15 Celzijevih stupnjeva. Mogu se uzgajati u kolonijama sa srodnicima, ali najbolji se rezultat postižem uzgojem u boksovima veličine 80x80x100 centimetara, svaki par zasebno.

Nimfe su dobri roditelji i vrlo plodne papige pa je moguće da u jednom leglu othrane i po šest mladunaca. Međutim, zato im treba obilje uobičajene i dopunske hrane. Parove stoga mjesec dana prije početka uzgoja treba dodatno prihranjivati te im omogućiti stjecanje kondicije letom u većim krletkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gnijezdo se može izraditi od daske. Manje plodnim parovima treba visoko gnijezdo dimenzija otprilike 25x25x35 centimetara, a plodnijima položeno dimenzija oko 40x20x35. Promjer ulaza treba biti oko osam centimetara. Za stelju im je najbolje pripremiti mješavinu od strugotine, mekanog lišća, trave i mahovine, i to tako da se desetak dana prije postavljanja u gnijezdo sve počne sušiti. Debljina treba biti oko deset centimetara.

Maksimalno tri uzastopna legla pa - zasluženi odmor

Ženka nimfe obično polaže između četiri i šest jaja, i to tako da jaja leže svaki drugi dan. Ponekad ih može biti i više. Na jajima sjede oba roditelja, a mladunčad se izleže nakon 19 do 21 dana. Nakon četiri do pet tjedana mladi napuštaju gnijezdo. Mužjak ih hrani još dvadesetak dana, a ženka u to vrijeme obično već polaže nova jaja na kojima sama sjedi.

Nakon maksimalno tri uzastopna legla preporučuje se odmor objema papigicama koji bi trebao trajati najmanje pet mjeseci.

Mladunce treba hraniti posebno namijenjenom tvorničkom hranom te tvrdo kuhanim jajima pomiješanima s grizom i mrkvom. Možete im davati i suhi kruh namočen u mlijeko, a neki im uzgajivači kao dopunsku hranu daju i adaptirano mlijeko za bebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara