Zašto psi ne vole kaputiće?

Zašto psi ne vole kaputiće?

Foto: Shutterstock

JESTE li se ikad pitali zašto imate problema s navlačenjem kaputića na svog ljubimca?

No, ovdje se ne radi samo o činjenici da se vašem psu ne sviđa kroj ili boja, već bi njegovo nezadovoljstvo moglo biti odraz dubljeg psihološkog stanja. Kognitivna znanstvenica i autorica knjige "Inside of a Dog: What Dogs See, Smell and Know", Alexandra Horowitz, otkrila je da kako se neke stvari čine logičnima po ljudskim standardima, tako s druge strane, one šalju vrlo različite poruke psima. Pa umjesto da im kaputić pruži osjećaj olakšanja, zbog izbjegavanja mokrog krzna, njegovo postavljanje pas može protumačiti kao pokušaj dominacije.
 
Naime, prirodno ponašanje pasa u divljini, može otkriti o čemu to pas razmišlja, prilikom oblačenja kaputa. I psima i vukovima jedan kaput je dovoljan i to mislimo na onaj od dlake. Kad pada kiša, vukovi će se u divljini negdje skloniti, ali ne i pokriti prirodnim materijalima. Također, kaputi pokrivaju leđa, prsa, a ponekad i glavu, što nije dobar znak, s obzirom da postoje slučajevi kada vuk osjeti pritisak na leđima ili glavi: to je kad neki drugi vuk pokaže dominaciju nad njim ili ako ga neki drugi pripadnik čopora ukori. Jednako je tako i sa psima.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kaputić može reproducirati taj osjećaj dominacije i počinjenosti pa će mu se on činiti kao pritisak dominantne životinje. Upravo zato, pas neće moći osjećati taj kaput kao osjećaj zaštićenosti od kiše i vlage, što je nama sasvim logično. Tako će se većina pasa jednostavno zamrznuti na mjestu, dok im se stavlja kaputić, baš kao da se njima dominira. On će možda i surađivati s vama prilikom oblačenja i izgledati sretno, ali ne zato što on to želi, nego zato što će tako pokazati da se pokorava. Što trebate napraviti? Morate pitati psa što želi i samo trebate znati prevesti taj odgovor", zaključila je Alexandra.
 
Uostalom, vi i najbolje poznajete svog ljubimca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara