Želite mačku, a sada je trebate i odabrati: Kako prepoznati zdravog mačića?

Želite mačku, a sada je trebate i odabrati: Kako prepoznati zdravog mačića?

Foto: Shutterstock

ODLUČILI ste nabaviti mačku i sada je trebate odabrati. Što trebate znati?

Mačića je najbolje nabaviti kada je star oko 12 tjedana jer je tada već dobro socijaliziran i počinje živjeti samostalno. Možete ga kupiti ili udomiti iz nekoga azila ili skloništa čime ćete napraviti dobro djelo i spasiti jedan mačji život. Ako kupujete mačku iz uzgoja, obratite se iskusnom uzgajivaču.

Zdravlje

Kako god ga nabavljali, zdrav mačić ima jednake karakteristike. Prvo mu pregledajte glavu. Njuška treba biti hladna i vlažna, oči bistre, a pogled uperen prema naprijed. Uši trebaju biti čiste i slatkastoga mirisa.

Zatim krenite pregledavati tijelo. Trbuh ne bi smio biti napet jer to može biti znak loše prehrane ili crva. Koža oko vanjskih spolnih organa i anusa treba biti čista i zdravoga izgleda. Crvenilo, iscjedak i gubitak dlake mogu biti znakovi infekcije, kroničnoga proljeva ili crvi. Krzno treba biti paperjasto i sjajno, bez nametnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim treba pregledati postav mačića. Noge trebaju biti ravne i dobro formirane, pandže zavinute. Mališan bi trebao s lakoćom skakutati. Ne bi smio šepati, posrtati te se nekoordinirano kretati. Mačići stari oko 10 tjedana trebali bi težiti oko 910 grama.

Karakter

Jedan od najvažnijih čimbenika pri odabiru mačke definitivno je mačji karakter. Mačići koji ostanu uz braću i sestre te majku do 10 ili 12 tjedana starosti dobro se odnose s drugim mačkama i ljudima učeći od majke i jedni od drugih. Genetika također igra ulogu u osobnosti mačke pa promatrajući majku možete naslutiti i kakvog će temperamenta biti potomstvo.

Dobro socijalizirani mačić voli pažnju i opusti se kada ga uzmete. Možete provjeriti hoće li vas slijediti ili se pokušati igrati tako da mu bacite zgužvani papir. Pljesnite rukama ili udarite nogom u pod i vidite koliko će mačiću trebati vremena da se oporavi od tog malog šoka.

Napet mačić koji se ne slaže s braćom i sestrama te se ponaša sramežljivo kada pokušate s njim ostvariti komunikaciju možda je lošega zdravlja ili je jednostavno povučen, što ga neće učiniti dobrim ljubimcem ako imate djecu. S odraslima će se bolje slagati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara