Afrički tvorovi su inteligentne i zaigrane životinjice koje vole zabavu

Afrički tvorovi su inteligentne i zaigrane životinjice koje vole zabavu
123rf.com

AFRIČKI TVOROVI ili Ferreti su inteligentne,osjećajne i zaigrane životinjice. Spavaju 16 do 20 sati dnevno, a ostatak vremena provode u igri i zabavi.  

Vole igre skrivača, odnošenja i skrivanja raznih stvari, a svoje vlasnike traže da se uključe u igru. Tvorić se može i izvoditi u šetnju izvan prostora u kojem boravi.

Pri tome treba obavezno koristiti povodac namijenjen tvorovima ili malim mačićima. Dok je izvan sigurnosti svoga doma, ovaj ljubimac se ne smije ostavljati bez nadzora vlasnika.

Tijekom šetnje on neće hodati uz nogu vlasnika kao pas, nego će htjeti zaviriti gdje god to može. Znatiželjni su i vole istraživati nove prostore pa treba biti na oprezu da se ne zavuku u neko nedostupno mjesto. 

Afrički tvor se voli maziti i veže se za osobu koja se o njemu brine, no nisu ljubimci idealni za malo dijete. Djeca ne znaju kako primiti životinju i u tim pokušajima mogu biti gruba. Tako mogu ozlijediti tvora ili ih on može ugristi ili ogrepsti.

Ako razmišljate o držanju afričkog tvora, važno mu je omogućiti kavez dovoljno udoban i prostran da bi se mogao igrati, skakutati i provoditi dane u zabavi. Osim toga, tvoru moraju uvijek biti dostupne svježa voda i hrana.

Što se tiče prehrane, tvorovi su isključivo mesojedi, a posebno obožavaju piletinu, puretinu i zečetinu. Važno je da meso bude sirovo ili prokuhano u vodi bez ikakvih začina.

Da bi vaš tvor bio zdrav obavezno ga morate kastrirati/sterilizirati. Muški tvorovi koji nisu kastrirani mogu postati agresivni, a ženke koje se ne pare, a nisu sterilizirane, mogu uginuti ili ozbiljno oboljeti.

Osim što ih treba kastrirati zbog njihove osjetljivosti, preporučuje ih se cijepiti protiv bjesnoće i štenećaka. Tvorovi teško podnose vrućine, a prijete im i neke tipično ljudske bolesti poput gripe i bakterijskih infekcija. 

Prijete im također različite kronične bolesti, bolesti srca i karcinomi ( limfnih čvorova i gušterače). Ako ćete paziti na svog tvora, može doživjeti oko 12 godina. 

Tvora možete i dresirati, no treba puno strpljenja truda. Nikada nemojte kažnjavati tvora, umjesto toga radije ponovite željenu vježbu, ako treba i bezbroj puta. 

Iako tvor vjerojatno ne može naučiti toliko naredbi kao pas, ako imate strpljenja i vremena, vrijedi pokušati. U prosjeku afrički tvor može savladati obavljanje nužde u za to predviđenu posudu, šetnju na ormici, sjedenje, prevrtanje, ples... 

U svakom slučaju ovo malo preslatko biće, kao i svi ljubimci, zahtijeva aktivnu i odgovornu osobu. Informirajte se dobro prije nego što donesete konačnu odluku, a kada budete spremni, uživajte sa svojim novim prijateljem. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara