Devon rex: Mačka "vilenjačkog izgleda" po karakteru slična psima

Devon rex:  Mačka "vilenjačkog izgleda" po karakteru slična psima

 Foto: www.123rf.com

KAO što možete vidjeti na fotografijama Devon rex je mačka prepoznatljiva po vitkom, ali mišićavom tijelu srednje veličine koje je prekriveno kratkom dlakom koja može biti valovita i kovrčava.

U kombinaciji s klinastim oblikom glave, blago ukošenim očima i velikim ušima pasmina poprima "vilenjački izgled".

Za nastanak pasmine prema pisanju Saveza felinoloških društava Hrvatske zaslužan je Beryl Cox koji je 1960. u engleskoj pokrajini Devon, u napuštenom rudniku pronašao muškog mačića s kovrčavim krznom. Pario ga je s trobojnom macom, a krajnji rezultat bile su mačke s kovrčavim krznom. Daljnjim parenjima i usavršavanjima dobivena je mačka kakvu znamo danas.Razmišljate li o nabavci ove mačke preporuka je da ih držite u stanu jer teško podnose hladnoću. Vole se igrati s djecom, ali i s mačkama te drugim vrstama ljubimaca.Održavanje dlake koja ne pada često lagano je.

Stručnjaci Devon rex mačke često uspoređuju sa psima. Iako ne laju poput psa vlasnika dočekuju na vratima i prate u korak gdje god išao te što god radio, pogotovo ako ima veze s hranom. Vole se igrati, penjati i različitim ludorijama privlačiti pažnju.

Kad vlasnik sjedne vole mu se uvaliti u krilo, a poput većine pasa i ova pasmina mačke voli spavati zajedno s vlasnicima.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Bombajska mačka

Savannah mačka

Egipatska mau mačka

Tiffany mačka

Nebelung mačka

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara