Pet grešaka kod kažnjavanja pasa koji vlasnici često čine

Pet grešaka kod kažnjavanja pasa koji vlasnici često čine
Screenshot: YouTube

KAŽNJAVATI i grditi psa ne voli niti jedan vlasnik, no kako bi odgojili psa na pravi način, nekada je to potrebno činiti. Mnogi ljudi svoje pse grde na krivi način. Donosimo vam pet najčešćih grešaka koje vlasnici rade pri kažnjavanju. 

1. Mnogi vlasnici grde psa iako je prošlo predugo vremena nakon učinjene nepoželjne radnje. Često se dogodi da psi učine nešto što ne smiju kada nismo doma. Mnogi vlasnici svoje pse odluče kazniti kada se vrate, no ako su psi to napravili prije nekoliko sati, što je vrlo moguće, oni neće biti svjesni zašto ih kažnjavate. 

2. Pretjerivanje kod kažnjavanja nikako nije dobro. Mnogi vlasnici pretjeraju s deranjem, mahanjem rukama pa čak i udaranjem. Psi shvaćaju što im govorimo, ako im to govorimo na vrijeme, stoga nije potrebno pretjerivati s kaznama. 

3. Ne trebate gurati njušku vašeg ljubimca u urin ili stolicu nakon što nuždu obave tamo gdje ne trebaju. Iako mnogi vlasnici ovo čine, to ipak nije poželjno jer psi ljutnju vlasnika mogu povezati s obavljanjem nužde pa se tako može stvoriti strah od istog, a to može dovesti do zdravstvenih problema. 

4. Ne trebate grditi svog psa nakon što je režao na nekog drugog psa. To režanje često je poruka drugom psu kojom vaš pas govori da mu se ne sviđa njegovo ponašanje. Ako ga budete grdili zbog toga, sljedeći bi put mogao bez upozorenja ugristi drugog psa samo zato što se osjećao ugroženim.

5. Najgora greška je definitivno nedosljednost jer ako vlasnik neprestano radi druge stvari kako bi kaznio svog psa, odnosno ako mijenja "pravila" kažnjavanja, pas će biti vrlo zbunjen i neće se znati ponašati. Ako ga jednog dana kažnjavate jer se popeo na vaš krevet, a drugi dan ga pozivate da se na isti popne kako bi ga mazili, on neće znati što je ispravno od te dvije opcije. Psima je potrebna stabilnost i pravila koja se ne mijenjaju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara