Selkirk rex: Što se krije iza ovog tmurnog pogleda?

Selkirk rex: Što se krije iza ovog tmurnog pogleda?

 Foto: instagram.com/pompous.albert/ 123rf.com

AKO bi trebali izdvojiti mačke koja se izgledom razlikuju od većine svojih rođakinja među njima bi svakako bila i mačka pasmine "Selkirk rex".

Ono po čemu se mačka koja je po izgledu tijela slična britanskoj mački razlikuje od drugih jest njezina kovrčava dlaka koja se intenzivnim četkanjem izravnava.

Pišući o pasmini dr. Bruce Fogle, autor brojnih knjiga o mačkama navodi kako je kovrčanje na dlaci primjetno odmah nakon rođenja, no potom nestaje sve do perioda kad mačka navršava osam do 10 mjeseci kad se kovrče opet pojavljuju.

 

Adorbs is my middle name. #pompousalbert #catsofinstagram #meow

Fotografiju objavljuje Albert (@pompous.albert)

Selkirk rex mačke mogu biti kratkodlake i dugodlake poput mačaka ozbiljnih izraza lica koje možete vidjeti na fotografijama. 


Kao godina nastanka pasmine u literaturi se navodi 1987. kada se u Montani omacila maca kornjačevina - bijele boje dlake.

U leglu od sedam mačića jedino ona je imala kovrčavu dlaku i brkove. Nazvana je Miss de Pesto i od njezina legla u kojem su bila tri kovrčava mačića krenulo se u razvoj pasmine. Ime je dobila po Selkirk planini.Kao ljubimac Selkirk rex je strpljiva i tolerantna mačka koja ne voli biti sama, pa se niti ne preporučuje ljudima koji često izbivaju iz kuće. Podjednako se vole igrati i maziti, a što se održavanja tiče ono, kao i kod većine dugodlakih mačaka podrazumijeva redovito češljanje/četkanje.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Devon rex

Maine coon

Bombajska mačka

Savannah mačka

Egipatska mau mačka

Tiffany mačka

Nebelung mačka

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

Perzijska mačka

Pixie bob mačka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara