Tek okoćeni štenci izbačeni u zagrebačkom Zapruđu

Tek okoćeni štenci izbačeni u zagrebačkom Zapruđu
Volonteri

LJUDSKA okrutnost ne poznaje granice i svakoga dana se susrećemo s nekom groznom pričom. Ova se dogodila danas u zagrebačkom naselju Zapruđe. Kako je napisao direktor ZOO vrta Zagreb, Damir Skok na svom Facebook profilu: "Primjer ljudske bešćutnosti! Tri su tek okoćena ženska šteneta odbačena u Zapruđu. Štenci još nisu niti progledali. Ostavljeni su u haustoru gdje su ih opazili stanari."

Štence su zbrinuli u dogovoru s Udrugom Noina Arka koja će im pomoći u othranjivanju malenih. Svi štenci se rađaju sa zatvorenim očima. One ostaju zatvorene do perioda od 10. do 14. dana života, kada se postepeno otvaraju kapci i prezentiraju još djelomično nerazvijene očne jabučice. Što znači da su ove kujice stare manje od 14 dana.

Damir Skok, Azil Dumovec i Noina arka apeliraju na ljude da im jave ako su što vidjeli kako bi se mogla pronaći odgovorna osoba. 

S obzirom na to da se radi o jako mladim štencima, potrebno ih je hraniti svakih par sati sa zamjenskim mlijekom. Brigu je preuzela volonterka iz Noine Arke koja će svoj raspored morati jako promijeniti kako bi kujice preživjele.

Štence u dobi od 1 do 2 mjeseca starosti je potrebno hraniti svakih 5 do 6 sati, a tek kada im izađu zubići, može ih se postepeno prebaciti na dehidrat. Ove slatke kujice imaju sreće što su ih pronašli dobri ljudi, pogotovo u ovo doba kada je većina ljudi kod kuće zbog koronavirusa. 

Udruga Noina arka postoji više od 30 godina, a u zadnje vrijeme ih prati samo peh. Naime, početkom ovog mjeseca im je netko provalio u sklonište i ukrao hranu za pse i mačke. Skrbe za oko 70 pasa i 15 mačaka i sva pomoć im je više nego potrebna.

Iako su ostavljene kujice trenutno zbrinute, iz Udruge apeliraju na ljude koji su kod kuće da im pomognu i postanu privremeni udomitelji jer nažalost napuštenih životinja ima svakog dana sve više, a udomljavanja su prestala.

Gradski azil i Noina Arka surađuju već godinama i u ovoj priči je dobro da su zajedničkim snagama uspjeli reagirati na vrijeme, a mi se nadamo da će se malene kujici izvući i preživjeti te da će pronaći svoje nove obitelji koje će im pružiti ljubav i topli dom. 

Ako želite ili možete pomoći, javite se na Facebook profil Noine Arke ili na e-mail: info@noina-arka.hr, a donacije možete uplatiti na njihov broj računa: IBAN: HR9823600001101542052
Devizni račun: IBAN: HR6423600001500244189 SWIFT: ZABAHR2X
PayPal: Uplatite donaciju putem PayPal-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara