Astronautima tijekom misija u svemiru manjka sna

Screenshot: YouTube

ASTRONAUTI ne spavaju dovoljno uoči i tijekom misija u svemiru, objavili su znanstvenici u časopisu Lancet Neurology.

Američki su znanstvenici utvrdili da astronauti spavaju manje od šest sati noć prije lansiranja, a na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u prosjeku im san traje šest sati i pet minuta.

Američka svemirska agencija NASA svojim astronautima preporučuje osam i pol sati sna u svemiru. Tolika razlika pokazuje da astronauti pate od ozbiljnog manjka sna koji im može ugroziti i živote.

Stručnjaci s Harvarda analizirali su podatke o spavanju 64 astronauta koji su bili u orbiti i 21 koji su bili dio posade ISS-a.

Čak tri četvrtine ispitanih astronauta koristilo je tablete za spavanje tijekom svemirskih misija, što pak može dovesti u pitanje njihovu učinkovitost u izvršavanju zadataka.

I dok su se astronauti u začecima svemirskih misija žalili da ne mogu spavati zbog previše svjetla i buke, na to se ne mogu požaliti moderni svemirski putnici koji imaju tihe i mračne "odaje za spavanje" na ISS-u. To je neke znanstvenike dovelo do pretpostavke da je uzrok lošem spavanju mikrogravitacija. Tim prije što je utvrđeno da astronauti po povratku na Zemlju spavaju kao bebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara