Dadin kanoćal: Osmrtnice, idealno ljetno štivo

Dadin kanoćal: Osmrtnice, idealno ljetno štivo

Ilustracija: Mihaela Kristić/Index

MODERNA žena novinu "čita" uz kafu; prileti očima naslove, a preostalu koncentraciju rasporedi na horoskop i viceve. Nekad se dogodi da vic već zna, a ono šta joj horoskop predviđa za danas, to je jučer pročitala da će joj se desit mužu. Osin tog predskazanja njih dvoje nemaju ništa zajedničko jer je on djevica, a ona nije.

Listajući novine, teško je nać idealno litnje štivo, no ono ipak postoji-osmrtnice.

Još kad bi se ime i prezime pokojnika dobivalo osmomjerkon iz čitulja, ljubitelji skandinavki više ne bi izlazili iz zahoda.

Ka svaku priču, i osmrtnice morate čitat između redova, pogotovo ako pokojnika i njegovu familiju znate i osobno.

Počnite od "Slobodne Dalmacije", uočit ćete da pisci ne žale truda ni novaca za objavu svojih tekstova, a primijetit ćete i slijedeće: Kad žena izgubi muža koji je mlatio i verbalno zlostavlja nju i dicu onda oni nisu samo ožalošćeni nego su ucviljeni do groba. Potpisuju se ka "njegovi najmiliji" mada cili grad zna da su mu najmiliji bili pijanci na zidiću kraj samoposluge. Na sprovodu udovica posrće za kapselon. Premda nakljukana sedativima, razbuca one koji je pridržavaju ispod ruke i umalo joj ne uspije itnit se u jamu za pokojnikon. Srića, zapne nogon o vazu pa upadne među vijence.

Ako je preminuli bio obrazovan i miran tip koji je volio prošetat sa ženon i popit kafu s prijateljima, jučer je, po vlastitoj želji, sahranjen u krugu najbliže obitelji. Ako je živio u Zagrebu, moguće da je i kremiran. U Dalmaciji kremiranje ne dolazi u obzir jer su Dalmatinci naučeni da, za razliku od šuma, čuvaju tijela od požara. Pravi vjernik nikad neće riskirat oganj pakleni.

Ako je pokojni umro nakon kratke i teške bolesti, velika je šteta što nije umro od te bolesti nego nakon nje. I koja je to kratka i teška bolest? Ima li veze s onon dugon i teškon bolesti nakon koje umru oni koji nisu umrli nakon kratke?
Ponekad intrate na osmrtnicu s koje vas gleda vedra i nasmijana osoba. Pari življa od većine onih koje srićete po gradu i teško van padne njena smrt iako dotičnu Katu nikad niste vidili. Kako li je tek njenima? Oseknete se u maramicu i rukavon otarete oči. Rodbine, dice i praunučadi toliko da iz kuće žalosti polaze dva autobusa. Biće gužva, ali utiskat ćete se nekako u bus.

Kad pogine tip koji je izgubio kontrolu nad vozilon, za njin, u dubokoj tuzi, ostaje njegova ekipa "s nadon u skorašnji susret". Kako su to prekaljeni vozači u ranin dvadesetima, taj susret je moguć svaki dan. To su: Srale, Brale, Krale, Trale, Rale, Musa i njegova Pahuljica.

Dojmljivo je i kad Anđini najmiliji zakupe cilu stranicu samo da bi joj uputili posljednji pozdrav. Ako se već kupila cila stranica, šta se najmiliji ne predstave imenima, prezimenima, hobijima? Šta se ne napiše kakva je Anđa bila jer je većina nas ne pozna? Sudeći po slici nije bogznašta; stisnuta obišena usta, pari da se nije nasmijala za života. Gleda u vas ka da ste joj došli uzest oba bubriga. Ima li Anđa sinova za ženidbu? Kako ćemo to znat ako su ožalošćeni označeni skupnon imenicon-"najmiliji"? Potencijalna nevista će se javit kad vidi da nema svekrve. Još bolja opcija je kad za gospođon(starija žena koja živi u gradu) ili babon(starija žena koja živi na selu) tuguju samo dva sina, bez snahi, ćerki, muža. Udaja je tu garantirana do kraja godine pa taman sprovod bio u listopadu.

Nekad van zasuzi oko kad vidite da je umrla curica od desetak godina, ali u nastavku pročitate da za njon tuguje unuka Marija. Skontate da je to babina slika s prve pričesti. Biće se baba nije volila slikavat ili je familija nije obilazila pa novijih slika nema. Tražite di je sprovod, biće misto nije ucrtano ni na vojnoj karti. Dakako, pokopat će je u Čvrljevu. Dočin ime sela u Zagori počinje sa kvačicon odma se zna da tu vlada blagostanje. Npr. Čavoglave. (pretpostavljan da ste se dosad uvježbali na osmrtnicama i da ovaj tekst također čitate između redaka?)

Gledate sliku pokojnoga; na desnome obrazu mu tetovaža, a na livome pet, šest ožiljaka. Mislite da je uredništvo promašilo rubriku te ga ubacilo u osmrtnice umisto u Crnu kroniku. Zatim poviše slike pročitate da bog sebi uzima najbolje (dašta, zna se da je probirljiv) pa je uzeo anđela. Anđela zamišljate ka Doriana Greja, a ne ka lice s tjeralice. Uostalon, mater na kantunalu drži desetak kipova raznih anđela i znate da nijedan ne liči na ovoga sa slike.
Šta znači da je neko "preminuo blago u Gospodinu" i ima li razlike ako je "preminuo blago u Kristu"? Šta je s onima koji tako ne preminjuju, jesu li to ateisti, da in se blago u Mrlima?

Najganutljivije je kad parti čovik od osandeset godina, a za njin ostali ucviljeni mater i ćaća. Idite se; da je makar doživijo da otac podili njega i brata. Neka ćaća cvili, zamrčili ste mu ucviljeno ime kemijskon, ali žaj van je matere. Znate da neće dočekat zimu.

Prošlo je dvadeset godina od smrti Ante i Antice. U potpisu "zahvalna djeca". Dašta su nego zahvalna. Trpljenje dopizdi. Znate i sami, u vas je isto. Bacanje stvari, lupnjava vratima, više ste šarafa i brava prominili negoli lipih riči sa svojima izminili. Zahvalna dica znaju da se roditeljskon smrću spasio namještaj od lomljave, riješila su se i ostavinska pitanja, a ne ka ovi iz prethodne osmrtnice. C,c,c...

Neiskusni napišu da mole bit oprošteni od posjeta žalovanja, no kako se za smrt čuje odma, a osmrtnica pročita sutra, preksutra ili nikako, to znači da će in opet svak doć u kuću. Narod će izist i popit sve šta u kući imaju, samo in se oni koji su pročitali osmrtnicu neće žalovat.

Poezija je sve češći izričaj u osmrtnicama, pogotovo ako je pokojni bio prozaičan lik, a ožalošćeni neiživljen lirski talent čiji je vokabular, pod utjecajen turskih serija, utemeljen na bogu, sudbini i vječnosti.

Na kraju osmrtnice možete naić i na sugestiju u šta da potrošite šolde. Npr. da umisto vijenca date prilog za gradnju crkve. Ako čitate između redaka onda umisto vijenca date prilog fratru za novi Golf. No, ako ste umisto vijenca naumili sebi kupit sandale, zadržite to za sebe. U državi koja više pažnje posvećuje mrtvima negoli živima, odabrali ste krivu stranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara