Miris proljeća na poštanskom bloku za 125. obljetnicu Botaničkog vrta

Screenshot: YouTube

U POVODU 125. obljetnice Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska pošta će 1. travnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku i poštanski blok koje krase detalji Botaničkog vrta.

Blok imat će poseban dodatak – miris cvijeća nanesen na blok posebnom metodom.

Poštanska marka u bloku za 125. obljetnicu Botaničkog vrta ima nominalnu vrijednost od 11 kuna. Autorica bloka i marke je zagrebačka dizajnerica Ivona Đogić Đurić. Naklada iznosi 30.000 primjeraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, priopćeno je danas iz Hrvatske pošte.

Smješten u samom središtu Zagreba, Botanički vrt jedna je od najpoznatijih znamenitosti glavnog hrvatskog grada, a ove godine navršava 125 godina neprekinutog djelovanja.

U razdoblju kada je bilo moderno uzgajati egzotične biljke iz dalekih krajeva, Botanički vrt osnovao je profesor botanike Antun Heinz 1889. godine.

Vrt je podignut u pejzažnom stilu, sa slobodnim skupinama drveća oko kojih su napravljene krivudave staze te danas ondje raste oko pet tisuća, što stranih, što domaćih biljnih vrsta.

Zbog svoje velike obrazovne, kulturno-povijesne i turističke vrijednosti te velikog značenja za Zagreb, Botanički vrt je od 1971. zakonom zaštićen spomenik prirode i kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara