"Nema tu nikakvog tajnog oružja": Provjerite priču para koji je izgubio preko 415 kilograma

"Nema tu nikakvog tajnog oružja": Provjerite priču para koji je izgubio preko 415 kilograma

Foto: Facebook

PRIČE o gubitku kilograma obično imaju svoj početak, sredinu i kraj: kako su se ti ljudi toliko udebljali, zašto su odlučili smršavjeti i koliko kilograma imaju sada.

No, u stvarnom životu, gubitak kilograma ipak nije tako strogo linearan proces.

Matthew Shack iz Oxforda u Kaliforniji sada ima 35 godina, a s prekomjernom tjelesnom težinom bori se još od fakulteta kad je zbog ozljede koljena morao raskrstiti sa svojom obećavajućom karijerom igrača američkog nogometa. Po nekoliko je puta gubio po pedesetak kilograma, no oni su mu se samo nakon nekog vremena vraćali.

Nakon što je odustao od fakulteta i počeo raditi, jeo je samo brzu hranu triput dnevno, sedam dana u tjednu. Na svoj 20. rođendan imao je preko 180 kilograma, no uskoro je shvatio da želi imati djevojku stoga je počeo vježbati po nekoliko sati dnevno kako bi postao tjelesno privlačniji.

Matthew upoznaje Amy

U samo šest mjeseci smršavio je 45 kilograma, a nedugo zatim upoznao je Amy. Počeli su hodati, a on je uskoro obolio od mononukleoze. Mjesecima je spavao između 12 i 18 sati dnevno te ponovno vratio kilograme koje je prethodno izgubio. Amy se time nije zamarala; ona se počela debljati još u srednjoj školi i nikad nije prestala. Kad je upoznala Matthewa imala je 81 kilogram.

Vjenčali su se tri godine kasnije. Kad je rodila njihovog prvog sina Sidneya imala je stotinu kilograma, a nakon rođenja drugog, Jamesa, premašila je čak 140 kilograma. "Jeli smo samo brzu hranu i zabavljali se, a samo smo postajali sve veći", rekla je Amy za CNN.Par je odlučio da želi posvojiti djevojčicu jer Amy više nije mogla zatrudnjeti, a zatim je uslijedio hladan tuš. Socijalna ih je radnica šokirala pitanjem jesu li planirali što će biti s djecom kad oni umru, aludirajući na probleme s pretilošću Matthewa i Amy. Tada su odlučili da se nešto mora promijeniti.

Životne promjene

Amy je odlučila da će si podvezati želudac te tako otkloniti većinu problema s kojim se bori, dok je Matthew otišao svom liječniku na vaganje jer se na svojoj kućnoj vagi više nije mogao izvagati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekivao je da će vaga pokazati brojku između 180 i 200, no kad se popela do 220, Matthew je ostao bez riječi.

Zadao si je ciljanu težinu od 106 kilograma do kojih mora doći u sljedećih 14 mjeseci, a sve će to proći uz pomoć aplikacije koja vodi brigu o kalorijama koje unosi u tijelo.

"Na kraju priče, gubljenje kilograma je samo velika matematička jednadžba - kalorije unutra, kalorije van", objasnio je Shack.

Amy su operacijskim zahvatom podvezali želudac, a već je za pet mjeseci smršavila 45 kilograma. Dva mjeseca kasnije zatrudnjela je, a liječnik joj je rekao kako ovaj put nosi djevojčicu. Tijekom trudnoće izgubila je još 20 kilograma.I Matthewovi rezultati bili su vidljivi. Dnevni unos kalorija ograničio je na 1400 te je u prvih par mjeseci izgubio pedesetak kilograma, a do rujna 2010. došao je do svoje ciljane težine od 106 kilograma. No, tu su kola ponovno krenula nizbrdo jer je prestao pratiti svoj unos kalorija, a nije ni primijetio kako mu se kilograma polako vraćaju.

U sljedećih je dvije godine došao do 150 kilograma, pa zatim 170.

Kako su on i Amy usvojili dijete, Shacka je to podsjetilo zašto je prvotno krenuo mršavjeti, a taj mu je razlog bio ponovno motivacija. Od travnja do studenog prošle godine pomoću treninga je izgubio 45 kilograma te se otad bori s konstantnim izmjenama mršavljenje-debljanje, no sada je shvatio da je to jednostavno neki uzorak po kojem njegov metabolizam funkcionira.

Borba koja će trajati do kraja života

"Ne mogu pronaći svoje tajno oružje", rekao je Matthew. "Obično postoji neka motivacija koja me natjera da skinem kilograme. Nakon što dođem do svog cilja, na neki način izgubim motivaciju".

Amy je ipak uspjela održati svoju ciljanu tjelesnu težinu od 72 kilograma čak tri godine. Trudi se biti u pokretu i budno prati što i kada jede. "Borit ću se s težinom do kraja svog života", rekla je potvrdivši tako vjerovanje da nijedna priča o mršavljenju zapravo nema kraj; cilj je zdravog života izbjeći scenarij u kojem priča završi prerano. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara