Počinje 11. Međunarodna izložba inovacija - ARCA

Foto: PR

VIŠE od 200 domaćih i svjetskih inovacija bit će predstavljeno na Međunarodnoj izložbi inovacija – ARCA.

Izložba počinje ovog četvrtka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a moći će se pogledati do 5. listopada u vremenu od 10 do 19 sati.

Uspješni zahvaljujući inovacijama

Na ARCI će se predstaviti uspješne hrvatske inovacijske tvrtke poput tvrtke Tehnix koja zahvaljujući inovacijama vlasnika Đure Horvata danas zapošljava 500 osoba, a osim u Hrvatskoj djeluje u nekoliko europskih zemalja.

Đuro Horvat jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih inovatora u području eko industrije s više od 50 prijavljenih patenata. Na ARCI će predstaviti bioreaktorsko postrojenje za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda. Između ostalih predstavit će se i Mate Rimac s električnim biciklom, tvrtka Končar s energetski naponskim transformatorom s otvorenom jezgrom te uspješna mlada IT tvrtka Citus s interaktivnim multimedijskim kioskom upravljanim pokretom tijela.

Od inovativnog školskog zvona do pomagala slijepima

Solarni automobil, mini mlin za preradu cjelovitih žitarica, automatizirano školsko zvono, elektroničko pomagalo slijepima i energetski samodostatna kuća na vodi samo su neke od inovativnih ideja i izuma koje će na ovogodišnjoj ARCI predstaviti mladi inovatori, učenici osnovnih i srednjih škola iz Osijeka, Požege, Siska, Ogulina, Karlovca i drugih dijelova Hrvatske.

Unatoč godinama, većina ovih inovatora već broji niz domaćih i inozemnih nagrada za svoje izume.

Sutra konferencija Inovacijama do konkurentnosti

Uvod u ovogodišnju izložbu bit će sutrašnja 4. konferencija Inovacijama do konkurentnosti. O motiviranju inovacijskih aktivnosti u tvrtkama, inovacijama i intelektualnom vlasništvu u akademskoj zajednici te potrebi donošenja kvalitetnog Zakona o inovacijama na konferenciji će govoriti pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, voditeljica Službe za inovacije, intelektualno vlasništvo i nove tehnologije Ministarstva poduzetništva i obrta Antonija Mršić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, voditeljica Odjela za regionalni i ruralni razvoj te strateško planiranje Razvojne agencije Podravine i Prigorja Tihana Kraljić, profesor Sveučilišta u Zadru Petar Čovo te Nelka Fikeys Krmić iz tvrtke Ericcson Nikola Tesla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara