Pogled razotkriva jeste li zaljubljeni ili samo želite seks

Pogled razotkriva jeste li zaljubljeni ili samo želite seks

Foto: Shutterstock

SAMO jedan pogled može otkriti što zapravo osjećate prema svom partneru ili partnerici.

Stephanie Cacioppo sa sveučilišta Chicago High sa svojim timom istraživala je romantičnu ljubav i seksualnu požudu.

Ustanovili su da pogled uperen prema licu indicira ljubav, a gledanje tijela seksualnu želju. Ti pogledi mogu trajati samo sekundu, ali oni razotkrivaju vaše namjere i osjećaje, piše Huffington Post.

"Trenutno znanost malo toga zna o ljubavi na prvi pogled ili kako se ljudi zaljubljuju, a ovi obrasci ponašanja daju nam prve tragove o tome kako uz automatske namjerne procese, poput pogleda, možemo razlikovati osjećaje ljubavi od osjećaja požude", kaže Cacioppo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njezinoj studiji, ljubav i seksualna požuda aktiviraju različite dijelove ljudskog mozga.

Njezin tim proveo je ispitivanje na heteroseksualnim studentima u Švicarskoj. U jednom testu pokazali su im 120 crno-bijelih fotografija, a na svakoj fotografiji nalazio se mladi heteroseksualni par u interakciji. U drugom testu studenti su promatrali 40 fotografija privlačnih pripadnika suprotnog spola.

U oba testa ispitanici su morali brzo odgovoriti osjećaju li nakon gledanja fotografije požudu ili ljubav.

Ispostavilo se da njihov mozak može brzo procesuirati obje emocije. Međutim, ustanovljeno je da su  oni ispitanici koji su dulje promatrali lica osjetili ljubav, a oni koji su se zadržali na tijelu osjećali su požudu. Rezultati su bili jednaki za muške i ženske ispitanike.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara