S velikim grudima dolazi velika odgovornost: One skraćuju život i za pet godina

S velikim grudima dolazi velika odgovornost: One skraćuju život i za pet godina

Foto: Shutterstock, ildolceloportiamonoi.it

ZA JANE CLARKE, svaki dan počinjao bi otprilike na isti način. Čim bi ujutro otvorila oči, uzimala bi tabletu protiv bolova i to samo kako bi "izgurala" dan. No, prije nego što bi tableta počela djelovati, Jane bi muku mučila i s najobičnijim radnjama, poput silaska kolnim putem kako bi pokupila poštu.

Leđa i vrat boljeli su je konstantno, iako bi povećavala dozu lijekova. S obzirom na to da Jane ima 64 godine, bilo bi logično pretpostaviti da boluje od neke kronične bolesti. No, istina je pomalo iznenađujuća. Najveći problem Jane stvaraju njene velike grudi, prenosi Daily Mail.Ovaj problem s Jane dijeli sve više i više žena. Prosječna veličina grudnjaka u 50-ima je bila B, no sad je porasla do C. Posljedice koje žene zbog toga imaju su bol u leđima, vratu i rukama, glavobolja, osip pa čak i iskrivljena kralježnica. A prema istraživanju objavljenom u časopisu "Journal of Plastic and Reconstructive Surgery" velike grudi mogu skratiti život za čak pet godina. Na rast grudiju tijekom vremena utjecalo je mnogo faktora. Velik broj kalorija koji u organizam unose mlade djevojke direktno utječe na veličinu njihovog poprsja, koje je u pubertetu mnogo veće no što bi trebalo biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom života veličina grudi se povećava zbog niza čimbenika koji uključuju estrogen u kontracepcijskim pilulama i hormonskim nadomjesnim terapijama. Ipak, činjenica koja zabrinjava najviše je ona koja govori da su analize današnjeg majčinog mlijeka pokazale kako ono sadrži tragove kemikalija, uključujući pesticide, za koje se vjeruju da utječu na receptore estrogena koji su odgovorni za rast grudi. Zbog toga mnoge žene mogu imati prosječno velike grudi, no tijekom života njihove grudi mogu postati opasno teške.


Upravo to dogodilo se i  Jane. Kao tinejdžerica u 60-im godinama, imala je poprsje 75 B, a kada je stigla prešla 50 godina, njezine grudi bile su 36FF. Kako joj se metabolizam s godinama usporio, Jane je dobila nekoliko kilograma. No, i kada je uspjela smršaviti, grudi se nisu smanjile. To ju je nagnalo na odluku o operaciji kojom je smanjila grudi, jer više nije željela svakodnevno piti tablete za bolove. Ipak, mnoge druge žene nisu bile te sreće. Čak i one s privatnim zdravstvenim osiguranjem privatne klinike odbijaju operirati, jer taj zahvat smatraju dijelom kozmetičke kirurgije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara