"Skrivena zagrebačka dvorišta" na BBC-ju

"Skrivena zagrebačka dvorišta" na BBC-ju

Foto: Anita Bukljaš/Index

ANJA MUTIĆ, Zagrepčanka koja piše za razne svjetske medije, od Wall Street Journala, New York Magazinea, National Geographic Travelera do Lonely Planeta, sad je objavila tekst za BBC o skrivenim zagrebačkim dvorištima.

Njezin je članak naslovljen "Tajna zagrebačka dvorišta", a u njemu Mutić prepričava doživljaj otkrivanja skrovitih mjesta usred užurbane gradske vreve. Iako je rođena u Zagrebu, na to putovanje poveo ju je Saša Šimpraga, osnivač 1postozagrad, volonterske platforme usmjerene na poboljšanja grada i javna dobra.

Mutić piše i o projektu Dvorišta koji je prošlog ljeta doveo 30.000 posjetitelja na Gornji grad, a u sklopu kojeg su četiri privatne rezidencije otvorile svoja dvorišta na deset dana kako bi se u njima održavala glazbena zbivanja. Nakon toga, Britancima je opisala kako izgledaju zagrebačka dvorišta, otvorivši time čitav jedan novi turistički segment.

"Zagrebačka dvorišta, koja datiraju još iz urbanističkog planiranja kasnog 19. stoljeća, stvorena su kao privatni, ponekad raskošni prostori koje su koristili stanovnici mjesta koja su ih okruživala. Kako je vrijeme prolazilo, mnoga su zaboravljena. Fasade koje gledaju na ulice su uljepšanje, dok su veže pretvorene u parkirališta i privatne radionice. Ali danas mnoga zagrebačka dvorišta dobivaju novi život budući da lokalni poduzetnici počinju uviđati njihov potencijal. Ovi dosad zapostavljeni kutevi, mjesta su na kojima se odvija najzanimljiviji život, daleko od dobro utabanih puteva", napisala je Mutić.

Kao primjer navodi Cafe U Dvorištu, dvorišnu galeriju u Jurišićevoj LiberSpace te Mali Bar Ane Ugarković, Karijolu i Zrno, sve redom dvorišna mjesta. Više potražite ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara