Sve zbog umjetnosti: Zakopao se pod zemlju na tjedan dana kako bi čitao knjige

Screenshot: culturebox

S TEK neznatnom količinom hrane i vode, francuski se umjetnik Abraham Poincheval na tjedan dana zakopao rupu pod zemljom i to s vrlo neobičnim ciljem – čitanjem knjiga u miru. Osim hrane i vode, Poincheval je na ovu "čitalačku" avanturu ispod jedne knjižare u Marseilleu ponio i kameru, lampu i naravno, gomilu knjiga, prenosi Oddity Central.

Sa svojim nesvakidašnjim performansom kojeg je nazvao "604.800 sekundi", započeo je  20. rujna. Rupa u koju se smjestio široka je 62 centimetra, a duboka 170 centimetara, što znači da u njoj nije mogao ni sjediti ni stajati. Također, rupa je zatvorena golemim kamenom.

Svih 604.800 sekundi koje je proveo ispod zemlje, umjetnik je snimio kamerom, te je snimke projicirao na zidovima knjižare koja je poslužila i kao galerija. Poincheval je bio opremljen i mikrofonom i zvučnikom kako bi mogao komunicirati s posjetiteljima knjižare.

"Trenutak u kojem su podigli kameni poklopac bio je doista čaroban. Nisam mogao vjerovati da sam ponovo na površini zemlje, mislio sam da sanjam, jer su mi se ta stvarnost i ona koju sam živio dolje pomiješale. Ali moram reći da sam uspio pročitati sve knjige koje sam ponio", rekao je Poincheval.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara