Umjesto kave: Ovo je odlična kombinacija za podizanje energije, tvrde znanstvenici

Umjesto kave: Ovo je odlična kombinacija za podizanje energije, tvrde znanstvenici

Screenshot: YouTube

KADA u poslijepodnevnim satima osjetite iznenadnu pospanost ili umor, a preostalo vam je još neobavljena posla, ne posežite za kavom već za tamnom čokoladom i zelenim čajem jer je to odlična kombinacija za podizanje energije, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici sa sveučilišta Sjeverne Arizone (NAU) testirali su mentalne reakcije sudionika istraživanja tijekom kojega su oni konzumirali razne vrste čokolade s različitim udjelom kakaa. Kod ispitanika koji su pojeli čokoladu sa 60 posto kakaa, što se smatra minimalnom količinom da bi se čokolada svrstala u kategoriju "crne", zamijećena je povećana budnost i pojačana koncentracija, no istodobno i negativan učinak - porast krvnog tlaka.

Kod ispitanika iz druge grupe koja je konzumirala crnu čokoladu s aminokiselinom L-teaninom, sastojkom zelenog čaja, zamijećen je pojačan osjećaj relaksiranosti, ali bez omamljenosti ili smanjene budnosti. Važno je istaknuti i da se nedugo nakon konzumiranja ove aminokiseline krvni tlak smanjuje.

"Otkriće vrijedno pažnje"

"Ovo je otkriće vrijedno pažnje", smatra profesor psihologije na NAU-u, Larry Stevens, koji je vodio istraživanje. "Riječ je o čokoladi zdravoj za srce koja sadrži visok udio kakaa i L-teanina, što je dobra kombinacija za srce, jer smanjuje krvni tlak, istodobno jačajući energiju i podižući budnost". Stevens kaže da kombinacija crne čokolade s ekstraktom zelenog čaja još nije na tržištu, no da tvrtka Hershey u suradnji s istraživačima radi na tomu.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu NeuroRegulation, prva je ove vrste u kojoj se proučavao učinak čokolade na povećanje pozornosti, a provedeno je uz pomoć EEG tehnologije kojom se mjerila moždana reakcija na određene stimulanse kod 122 ispitanika u životnoj dobi između 18 i 25 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara