Velika izložba slavnog Augusta Rodina uskoro u Umjetničkom paviljonu

Velika izložba slavnog Augusta Rodina uskoro u Umjetničkom paviljonu

Foto: Wikipedia

POD NAZIVOM "Rodin u Meštrovićevom Zagrebu" u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 5. svibnja otvara se velika izložba francuskog kipara Augustea Rodina, sa sedamdesetak njegovih umjetničkih djela, među kojima su i proslavljena remek djela "Mislilac", "Poljubac", "Vrata pakla", "Brončano doba", "Čovjek koji hoda".
 
Riječ je o "uzvratnom posjetu" dogovorenom nakon Festivala hrvatske kulture u Francuskoj "Croatie, la voici", tijekom kojega je prije tri godine u pariškom Muzeju Rodin bila postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića. Ove se godine Francuska predstavlja u Hrvatskoj, na festivalu "Rendez-vous", a Rodinova izložba bit će jedan od njegovih najvećih projekata.
 
Osim u Zagreb, Rodinova djela stižu u Split, gdje će se 8. svibnja u Galeriji Meštrović otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba "Rodinova Meditacija u Splitu", na kojoj će se predstaviti njegova "Meditacija - Unutarnji glas".
 
Autori izložbenog projekta su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. Kustosice su Veronique Mattiussi iz tog pariškog muzeja i Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović, koje će napisati i središnje tekstove u katalogu. Postav će, uz njih i Krstulovića Oparu, supotpisati ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.
 
 
"Niti jednog trenutka nisam dvojio gdje ta izložba može biti priređena. Pripremajući Meštrovićevu izložbu u Parizu proveo sam ravnateljicu Muzeja Rodin kroz Zagreb i Split, a kada sam je doveo do Umjetničkog paviljona rekao sam joj da tu želim prirediti uzvratnu izložbu. Tek po uspješnoj realizaciji naše izložbe 'Ivan Meštrović: Hrvatska ekspresija' zadobili smo puno povjerenje francuskih kolega, moja početna entuzijastička želja dobila je prve ozbiljne odjeke i par godina kasnije izložba je tu", rekao je za Hinu Andro Krstulović Opara.
 
Kaže da je posebno inzistirao na naslovu izložbe u kojem se uz Rodina spominje i Meštrović, te grad Zagreb, s kojim je taj velikan hrvatskog kiparstva bio iznimno povezan. "Rodinova izložba nije obična putujuća izložba koju možete vidjeti u bilo kojemu gradu, ona naglašava plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje", istaknuo je Krstulović Opara.
 
Po njegovim riječima, posjetitelji će u katalogu i s izloženim djelima Ivana Meštrovića, što će biti svojevrsno iznenađenje, doznati kolika važnost treba biti pridana njihovim ulogama u razvoju europske umjetnosti, a isto će, najavio je, vidjeti i na izložbi u Splitu, gdje će se uspostaviti dijalog između dvaju remek djela, Rodinove "Meditacije - Unutarnji glas" i Meštrovićeve "Psihe".
 
Pokazat će se "lijepa priča i sudbina koja veže ta dva djela, ali i dokazati snažne veze i njihovo prijateljstvo koje je potvrđeno u pismima koja su razmjenjivali, a koja se bave tim legendarnim Rodinovim djelom, koje je odlučio pokloniti svom prijatelju Meštroviću". "Zbog početka Prvog svjetskog rata i Rodinove smrti to nije ostvareno, no zahvaljujući ovome projektu, 102 godine kasnije to djelo dolazi u Meštrovićev splitski dom", dodao je.
 
 
Krstulović Opara ističe kako takve izložbe zahtijevaju veliki angažman cijelog tima ljudi, pri čemu je suradnja između ustanova od presudne važnosti, a visoki stupanj povjerenja koji su uspostavili pomaže razriješiti mnoga delikatna pitanja, jer je riječ o vrlo osjetljivom materijalu i djelima vrhunske vrijednosti koja putuju preko cijele Europe.
 
"Brojna razmijenjena pisma, susreti i izaslanstva te provjere naših kapaciteta su za nama i danas već dnevno razmjenjujemo pisma i tako će biti do završetka izložbi. Surađujemo s eminentnim stručnjacima koji će nam pomoći u oblikovanju, rasvjeti, grafičkome oblikovanju te marketingu", rekao je.
 
Uz djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, izložit će se povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Drueta koji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu. Zanimljivo je i da će Olja Jelaska, skladateljica i dobitnica ovogodišnje državne nagrade Vladimir Nazor, za svečano otvorenje skladati suitu "Rodinova Meditacija".
 
Financiranje projekta podijelit će se između Francuske i Hrvatske, a hrvatski dio ravnomjerno će podijeliti Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, dok će veći postotak biti pokriven iz prihoda od ulaznica i sponzorstava. 
 
Djela Augustea Rodina (1840. - 1917.), već su bila predstavljena Hrvatskoj - 1968., također u Umjetničkom paviljonu, na izložbi koju su postavile Cecile Goldscheider, tadašnja ravnateljica Musee Rodin i voditeljica zagrebačkog Atelijera Meštrović Vesna Barbić.
 
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara