Bruce Li: "Ne hvalimo se brojem kamera, već kvalitetom svake od njih"

Bruce Li: "Ne hvalimo se brojem kamera, već kvalitetom svake od njih"
Foto: Press

HUAWEI je ove godine u Parizu javnosti predstavio čak dva svoja uređaja, P30 i P30 Pro, čime su uspješno nastavili niz vrhunskih uređaja koji su kinesku kompaniju u vrlo kratkom vremenu nametnuli kao nezaobilaznu na "sceni" kojom su donedavno dominirali Samsung i Apple. 

Kao što smo već napisali u recenziji inačice Pro, radi se o pametnom telefonu čija je kamera podigla letvicu i postavila nove standarde za sve nadolazeće uređaje, ne samo one Huaweija već uopće.

U Parizu smo kratko popričali i s potpredsjednikom odjela za proizvodnju uređaja u Huaweiju, Bruceom Lijem, koji je otkrio niz detalja koji se ne tiču samo predstavljenih uređaja već i onih koje tek namjeravaju izbaciti na tržište. 

Imate li bilo kakvih planova za integraciju sa sustavima u automobilima?

U ovom trenutku nemamo takav sustav, ali aktivno radimo s mnogim proizvođačima automobila kako bi naši uređaji u budućnosti što bolje funkcionirali sa sustavima u autima. 

Tijekom prezentacije rečeno je da kamera P30 Pro može postići ISO osjetljivost od 409600, što je impresivno čak i za profesionalne kamere. Postižete li te rezultate fizički ili na neki drugi način?

Koristimo senzore RYB (crvena-žuta-plava, umjesto crvena-zelena-plava) kako bismo podigli osvjetljenje za 40%. Isto tako, koristimo novi ISP istovremeno s novim algoritmima za smanjenje šuma, čime povećavamo ISO i paralelno s time na ispravan način smanjujemo šum. Treće, koristimo umjetnu inteligenciju kako bismo, koristeći sustav snimanja više slika, smanjili neželjene efekte na konačnoj fotografiji. 

Dakle, uzevši u obzir sve što sam rekao, fizički povećavamo ISO. 

Surađujete s tisućama inženjera koji imaju nove ideje i gomilom partnera koji također imaju gomilu ideja. Kako izgleda vaš proces biranja onoga što ćete na posljetku iskoristiti u novoj generaciju uređaja?

Kad počinjemo s radom na novom uređaju, raspravljamo s timovima inženjera iz cijelog svijeta, ali i centrima za istraživanje. Praksa je sjesti s njima i popričati o svemu i odlučiti koje su prednosti i nedostaci tih novih tehnologija i jesu li uopće spremni za novu generaciju. Izgleda kao biranje jela s menija. 

Dugotrajan je to proces. Primjerice, rad na RYB senzorima počeo je prije mnogo godina i timovi koji su radili na toj tehnologiji stvorili su prototipove kako bi dokazali da tehnologija funkcionira.  

Bilo bi prekasno da počnemo s radom netom prije nego odlučimo izbaciti novi uređaj. Rad na implementaciji traje otprilike 18 mjeseci, ali čak četiri godine prije nego se za neku tehnologiju uopće odlučimo.

Zašto ne koristite 5G modem u P30 Pro?

Svjesni smo koliko će dugo trajati postavljanje 5G mreže i zaključili smo da je jednostavno prerano da taj modem predstavimo u ovom trenutku. 

Isto tako, 5G nije jednostavna stvar i svjesni smo mnogih nedostataka, a potreban je i potpuno novi modem s komunikacijskim čipovima što iziskuje više antene u uređaju pa samim time i više prostora. 

Naravno, tu je i potrošnja pa 5G uređaji trebaju i snažniju bateriju koja zauzima više prostora. Sve su to komplikacije zbog kojih smo odlučili da u ovom trenutku ipak nećemo koristiti 5G modem u P30 Pro. 

Više-manje je potvrđeno da radite na vlastitom operativnom sustavu, postoji li mogućnost da taj OS koristi P30 Pro?

Moj tim ne radi na operativnom sustavu. Huawei je golema kompanija i postoje mnogi timovi koji rade na drugim proizvodima. Ono što vam ja mogu reći je da trenutno nemam planove koji uključuju korištenje našeg vlastitog OS-a. 

Neki od vaših konkurenata u uređajima već imaju pet kamera, što je po vašem mišljenju razumna granica u razvoju ove tehnologije? Hoćemo li u budućnosti imati uređaje s 10 kamera?

Ne želimo se hvaliti brojem leća već radimo samo na tome da svaka od naših kamera ima svoju funkciju i vrijednost. Bitno nam je optimalno iskustvo za korisnike jer svaki puta kada predstavimo novu kameru, to znači da će ista zauzimati više prostora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara