Chicagu šest Oscara

AMERIČKA akademija filmskih znanosti i umjetnosti objavila je u noći s nedjelje na ponedjeljak dobitnike 75. godišnje dodjele nagrade Oscar za 2002. godinu u 24 kategorije.

Mjuzikl "Chicago", redatelja Roba Marshalla, osvojio je Oscara za najbolji film i još pet zlatnih kipića u noći s nedjelje na ponedjeljak u Hollywoodu.

"Richard Gere, Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones, zahvaljujem vam", izjavio je producent filma Martin Richards, nabrajajući tako glavne glumce u "Chicagu".

Richards je Oscara primio iz ruku Kirka i Michaela Douglasa, svekra i supruga Catherine Zeta-Jones, nagrađene Oscarom za najbolju sporednu glumicu u istom filmu.

Film, nominiran u 13 kategorija, osvojio je još Oscare za najbolju montažu, najbolji zvuk, najbolju scenografiju i najbolju kostimografiju.

Zločinke željne slave, odvjetnik koji spektakl pretpostavlja pravdi, manipulirani mediji, korumpirani zatvor - "Chicago" je društvena satira, čudesno suvremena, u ritmu jazza dvadesetih godina.

Preuzet iz kazališnog mjuzikla koji je napisala novinarka Maurine Watkins, "Chicago" je već oduševljavao Broadway pod redateljskom palicom Boba Fossea, također spomenutog u zahvali producenta filma na dodjeli Oscara.

Adrien Brody osvojio Oscara za najboljeg glumca u "Pijanistu"

Američki glumac Adrien Brody osvojio je Oscara za najboljeg glumca za ulogu u "Pijanistu", postavši tako s 29 godina najmlađi pobjednik u toj kategoriji u povijesti Oscara.

Ponesen radošću, mladi je glumac nekoliko dugih sekundi ljubio glumicu Halle Berry, koja mu je uručivala nagradu.

"Volio bih zahvaliti Romanu Polanskom za ulogu života", izjavio je mladi glumac. Ovaj je film "hommage preživljavanju".

Glumac čiji lik počinje borbu za preživljavanje u varšavskom getu 1939. godine i preživljava rat, naučio je svirati klavir kako bi se što bolje uživio u identitet čovjeka koji je poslužio kao inspiracija za ulogu, pijanista Wladyslawa Szpilmana, preminulog 2000. godine.

Dobrano premašivši vrijeme dopušteno za zahvale, glumac je inzistirao na spominjanju rata u Iraku.

Ovaj Oscar "ispunjava me radošću, ali sam i tužan jer primam ovu nagradu u ovako čudnom trenutku. Moje iskustvo u ovom filmu probudilo mi je svijest o tuzi i dehumanizaciji ljudi u doba rata kao i njegovim posljedicama", rekao je on.

"Vjerovali vi u Boga ili Alaha, pomolimo se za brzo rješenje" sukoba, rekao je on.

Glumčeve izjave pozdravljene su ovacijom čitave dvorane.

Zahvaljujući publici, dodao je: "Imam prijatelja iz njujorške četvrti Queens koji je u ovom trenutku vojnik na položaju u Kuvajtu. Tom, nadam se da ćete ti i tvoji prijatelji ubrzo doći kući. Nek vas Bog blagoslovi! Volim vas".

Adrien Brody, kojemu je ovo bila prva nominacija, pobijedio je u svojoj kategoriji četiri oskarovska veterana: Nicolasa Cagea, Michaela Cainea, Daniela Day-Lewisa i Jacka Nicholsona.

Nicole Kidman osvojila Oscara za najbolju glumicu u "Satima"

Australska glumica Nicole Kidman osvojila je Oscara za najbolju glumicu za ulogu spisateljice Virginije Woolf u filmu "Sati" s nedjelje na ponedjeljak u Hollywoodu.

U crnoj prozračnoj haljini, utegnute pundže, glumica je počela plakati već pri dolasku na pozornicu, okrenuvši se nakratko da prikrije suze.

Nakon što je zahvalila filmskoj ekipi, odgovorila je onima koji se pitaju "kako netko može prisustvovati svečanosti dodjele Oscara kad svijet potresa takva kriza".

"Činimo to jer je umjetnost važna, jer vjerujemo u to što radimo i jer je to tradicija koju treba održavati".

"Istodobno smo svjesni da postoje brojnih problemi. Od 11. rujna mnogo je boli, obitelji su izgubile svoje bližnje, a i sad s ovim ratom obitelji gube svoje najbliže", dodala je ona osvrnuvši se na rat u Iraku.

Nicole Kidman u filmu snimljenom prema Pulitzerom nagrađenoj knjizi Michaela Cunninghama "The Hours" tumači britansku spisateljicu za što se morala poružnjeti noseći lažni nos.

Kidman je u kategoriji najbolje glumice za konkurentice imala Salmu Hayek, Diane Lane, Julianne Moore i Renee Zellweger.

Odsutni Roman Polanski osvojio Oscara za najboljeg redatelja

Francuski redatelj poljskog podrijetla Roman Polanski primio je u noći s nedjelje na ponedjeljak u Hollywoodu Oscara za najboljeg redatelja za film "Pijanist".

Polanski nije mogao osobno primiti pozlaćeni kipić jer ga još uvijek progoni američko pravosuđe u vezi sa seksualnim skandalom iz 1977. godine, koji je uključivao 13-godišnju djevojčicu.

Redatelj je tu najugledniju filmsku nagradu osvojio ispred Roba Marshalla, redatelja pobjedničkog filma ovogodišnje 75. dodjele Oscara - "Chicaga", Martina Scorseseja ("Bande New Yorka"), Stephena Daldryja ("Sati") i Pedra Almodovara ("Pričaj s njom").

Film opisuje stravičnu odiseju preživjelog Židova iz Varšavskog geta koji luta od skrovišta do skrovišta ne gubeći strast spram glazbe.

Catherine Zeta-Jones najbolja sporedna glumica

Catherine ZetaJones osvojila je u noći s nedjelje na ponedjeljak u Hollywoodu Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu zanosne Velme u "Chicagu".

"Ne mogu vjerovati. O Bože! Moja razina hormona ne pomaže mi u ovom slučaju. Puno hvala", izjavila je glumica, u osmom i pol mjesecu trudnoće. Vrlo dirnuta, zahvalila je i svojem suprugu, glumcu Michaelu Douglasu, prisutnom u publici.

U "Chicagu" Catherine Zeta-Jones iskazuje svoje talente stečene na britanskoj pozornici i otkriva publici svoj topli glas koji savršeno pristaje jazz melodijama dvadesetih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi popis dobitnika po kategorijama:

- najbolji film: Chicago;

- najbolji redatelj: Roman Polanski (Pijanist);

- najbolji glumac: Adrien Brody (Pijanist);

- najbolja glumica: Nicole Kidman (Sati);

- najbolji sporedni glumac: Chris Cooper (Adaptation);

- najbolja sporedna glumica: Catherine Zeta-Jones (Chicago);

- najbolji film izvan engleskog govornog područja: Nigdje u Africi (Njemačka);

- najbolji dugometražni animirani film: Spirited Away;

- najbolji originalni scenarij: Pedro Almodovar (Pričaj s njom);

- najbolji adaptirani scenarij: Ronald Harwood (Pijanist);

- najbolja originalna glazba: Frida (Elliot Goldenthal);

- najbolja originalna pjesma: Lose Yourself, 8 Milja;

- najbolja kamera: Put do uništenja;

- najbolja montaža: Chicago;

- najbolji zvuk: Chicago;

- najbolji zvučni efekti: Gospodar prstenova: Dvije kule;

- najbolji vizualni efekti: Gospodar prstenova: Dvije kule;

- najbolja scenografija: Chicago;

- najbolja kostimografija: Chicago;

- najbolja maska: Frida;

- najbolji kratkometražni igrani film: This Charming Man;

- najbolji kratkometražni animirani film: The ChubbChubbs!;

- najbolji dokumentarni film: Bowling for Columbine;

- najbolji kratki dokumentarni film: Twin Towers.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara