Cipele slavnih u muzeju Ferragamo u Firenci

CIPELE s tankom visokom petom Marilyn Monroe, balerinke Audrey Hepburn s vezicama koje su se vretenasto penjale uz nogu ili cipele koje je Madonna nosila u filmu ´Evita´ izložene su u muzeju Salvatorea Ferragama u Firenci, svjedočeći o stoljeću kreacija koje su obuvale slavne osobe.

Salvatore Ferragamo, preminuo 1960., rođen je 1898. u blizini Napulja u vrlo siromašnoj obitelji poljoprivrednika.

Već s osam godina pronašao je svoje zanimanje: crtanje i izrada cipela. Zanat je izučio kod lokalnog postolara.

S 13 je godina otvorio svoj prvi dućan u Bonitu no ubrzo je malo mjesto u okolici Napulja postalo premaleno za njegov uspjeh i njegove ambicije. Godine 1914. emigrirao je u Sjedinjene Američke Države pridruživši se svojoj braći i sestrama.

Ferragamo se nastanio u Kaliforniji gdje je 1920. potpisao svoj prvi ugovor s tvrtkom America Film Company: izrađivao je obuću za potrebe vestern-filmova. Glumci poput Douglasa Fairbanksa i Rudolpha Valentina uskoro su postali njegove mušterije i izvan filma.

Dizajner je zatim radio na drugim poznatim velikim produkcijama. Faraonove sandale iz filma ´Deset zapovijedi´ redatelja Cecila B. DeMilla otvorile su muzej osnovan 1995. u palači Spini Feroni na obali rijeke Arno.

Ferragamo se 1927. godine vratio u Italiju, smjestivši svoj atelier i trgovinu u Firenci, gradu poznatom po obrtničkoj i kožarskoj tradiciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas kolekcija Ferragamo obuhvaća 10.000 pari cipela od kojih je po 200 naizmjenično izloženo u muzejskim dvoranama.

Većina cipela pripadala je zvijezdama svjetske kinematografije poput Marlene Dietrich, Grete Garbo, Ave Gardner, Rite Hayworth, Lauren Bacall i Sophie Loren.

Pri izradi cipela, Ferragamo je uvijek vodio računa o stilu svake glumice pojedinačno tako je za Gretu Garbu radio elegantne i sportske cipele, za Audrey Hepburn graciozne te izuzetno sofisticirane za Marilyn Monroe.

U tri muzejske vitrine nalaze se cipele koje je između 1950. i 1960. privatno naručila Marilyn Monroe: uvijek isti model u svim bojama s gotovo kao igla tankom potpeticom od 11 centimetara.

Ferragamo je izrađivao cipele od svih materijala i to od najskupljih (poput krokodilske i pitonske kože ili antilopa za Evu Peron) do najekstravagantnijih poput sandala od papira za zamatanje karamela.

Najvredniji predmet u kolekciji je cipela od 18-karatnog zlata koju je 1956. izradio za suprugu australskog milijardera, s oblikovanim zmajem na peti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara