Kako su koze postale divljač

MOGU li koze postati divljač?! Očito mogu! To su i postale i to, ni više ni manje, na prelijepom otoku Mljetu gdje ih lovci i love. Da je to istina dokazuju i, uvjetno rečeno, trofeji rogovlje. Ako laže koza ne laže rog!

U onim prošlim vremenima stanovništvo otoka Mljeta bavilo se stočarstvom, ponajviše uzgojem koza i ovaca. Danas je ostalo tek stotinjak blejavaca i meketavaca. Međutim, priroda je u svoje krilo primila napuštene mljetske koze. Tako u mljetskim vrletima i šikarama već dugi niz godina obitava jedna posve stara/nova divljač, ukosnog mesa, ali bez ikakve lovačke trofejne vrijednosti, pojašnjava se u ´Lovačkom vjesniku´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podivljale koze ne priznaju čovjeka za svog gospodara, plašljive su i oprezne baš kao ´prava´ divljač. Lovci procjenjuju da ´divljih´ koza na Mljetu ima oko tisuću? Lovci su se zabrinuli za muflone koje ugrožavaju upravo iz civilizacije odbjegle koze. Otimaju im hranu i vodu! Kako postići da muflon bude sit a koze na broju, pitaju se mljetski lovci no odgovora nema pa nema!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara