"Denis je postao predmet sažaljenja, a ne Supertalenta. A to nije pobjeda"

"Denis je postao predmet sažaljenja, a ne Supertalenta. A to nije pobjeda"
Foto: Nova TV

DOMINIK JANOVIĆ, spiker na Radio Studentu koji na Facebooku vodi stranicu HendiCappo, vjeruje da Denis Barta nije trebao pobijediti na Supertalentu. HendiCappo je Facebook stranica kojoj je cilj, Janovićevim riječima, prikazati život "egzotične" osobe s invaliditetom koja živi kontra svih ukorijenjenih stereotipa kroz zabavu, inspirativne priče te istinite događaje.

Dominik je rođen kao gotovo nepokretna osoba, a unatoč prognozama liječnika, ovaj 22-godišnjak danas je student Fakulteta političkih znanosti.

"Denis Barta, dečko s autizmom koji ne vidi pobjednik je Supertalenta. Opravdano, ali nedostojno. Nedostojno zato što je Denis odmah na početku bio hiperbolično naglašen radi invaliditeta. 5 minuta videa njegovog života i stanja daje naglasak na sve to i samim time moralno "obvezuje" publiku da ga podrži. U ovom slučaju osjećam da su drugi talenti tako stavljeni u drugi plan i pomalo diskriminirani. Ne treba umanjivati Denisov dar, ali ne treba ničiji drugi. Svim tim videićima prije njegovog nastupa i prenaglašenom senzibilizacijom Denis postaje predmet sažaljenja, a ne supertalenta. A to nije pobjeda. Naročito ne u ime svih osoba s invaliditetom, kako neki govore. On može puno bolje od toga da se na njegov nastup stavljaju 😥 i srca. I zato ne smijemo nikad dozvoliti da budemo predmet senzacionalizma", napisao je na Facebooku.

Denisova pobjeda posvađala je i gledatelje. Dok su neki tvrdili da je Denis pobijedio "iz krivih razloga", drugi su branili njegov talent.

Denis Barta se rodio u Italiji, gdje su njegovi roditelji tada živjeli, tri mjeseca prerano sa svega 535 grama, a sa samo osam dana morao je operirati srce. Kad je imao 40 dana, bio je potpuno slijep. Od druge godine bori se s epilepsijom, a u četvrtoj mu je dijagnosticiran autizam. Iako se ne može služiti rukama u svakodnevnim aktivnostima, Denis svira klavijature te mu glazba uvelike pomaže da se izrazi. Svira na ulicama Sarajeva, na Ferhadiji.

Njegov otac Nebojša rekao nam je da se na Supertalent nisu prijavili zbog nagrade od 200.000 kuna, štoviše, najavio je da će novac podijeliti.

"Denis ide na terapije, potreban mu je novac, no on zarađuje kao ulični svirač. Živimo kao podstanari, nemamo ništa svoje, ali tu nagradu želimo podijeliti s bolesnom djecom, pola u republici Hrvatskoj, pola u Bosni i Hercegovini. Kad dođe vrijeme da preuzmemo nagradu raspitat ćemo se kome što i koliko treba. To je naša ideja i Denisova misija, da on bude ambasador za osobe s invaliditetom i da skrene pažnju zdravih osoba da pogledaju u svom susjedstvu i ulici, da ne okrenu glavu, da se jave osobi s invaliditetom. To je bit, da naučimo živjeti s takvim osoba jer mi možemo učiti od njih, ne oni od nas", ističe Nebojša.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara