Dobitnici Oscara iza pozornice

KADA SU dobitnici Oscara ulazili u dvoranu iza pozornice radi tiskovne konferencije, neki su držali svoj zlatni kipić kao da je dijete, dok su ga drugi pobjednički stiskali, javlja u utorak BBC.

U hotelu pored kazališta Kodak u Hollywoodu, ovogodišnji pobjednici sudjelovali su na snimanju za zajedničku fotografiju prije nego što su izašli pred brojne novinare koji su ih čekali.

Pri tome su neke od zvijezda večeri djelovale zbunjeno, još uvijek u šoku, dok su drugi bili, ili su se barem činili, puni samopouzdanja koračajući i ponosno držeći osvojenu nagradu.

Zaobljena Catherine Zeta-Jones, u visokom stupnju trudnoće, kroz smijeh je rekla da je vrlo iznenađena te da svoju nagradu posvećuje ljudima u južnom Walesu odakle sama dolazi.

Navodno su je, ispred kazališta gdje se odvijala svećana dodjela ovogodišnjih Oscara, čekala ambulantna kola kako bi je odvezla u bolnicu u slučaju preuranjenih trudova.

Kad je Nicole Kidman ušla na presicu, prvo je upitala novinare što je ona zapravo rekla prilikom preuzimanja svoje nagrade.

Tvrdi da se uopće ne sjeća što je bilo na pozornici, dodajući da se radi o "vrlo intenzivnom i prekrasnom iskustvu".

Također je otkrila da su joj producenti filma "Sati" poklonili zlatni nos kao nagradu za svakodnevno nagrđivanje za potrebe uloge na snimanju.

Adrien Brody, neočekivani dobitnik Oscara, za vrijeme tiskovne konferencije glumio je voditelja dražbe, izrugujući se na taj način voditeljici konferencije koja je skupljala brojeve od novinara koji su željeli postaviti pitanje.

Oponašajući njezin glas, izjavio je "Oscar, prodano, 1 dolar".

Dolazak na konferenciju veterana Petera OToolea, koji je prezrivo zaškiljio prema novinarima, nije primljen s oduševljenjem.

Na pitanje kakvo je iskustvo osvojiti Oscara za životno djelo rekao je "sjajno" no s prizvukom dosade i nervoze jer ga se zadržava prije odlaska na zabavu.

Većina novinara bila je zainteresirana isključivo za velika imena koja će ujutro napuniti novinske naslove, no niti manje poznati glumci nisu ignorirani.

Većina prisutnih pratila je na platnu u dvorani za konferencije hoće li veliki protivnik rata Michael Moore osvojiti nagradu za najbolji dokumentarni film.

Kad je došao u prostoriju, novinari su mu zapljeskali, a Moore ih je zamolio da ne pišu o tome da je publika na dodjeli bila podijeljena, budući "da je pet osoba zafućkalo negodujući".

Nakon presice dobitnici Oscara uputili su se na uobičajeni obilazak postoskarovskih zabava, dok se stotine obožavatelja okupilo ispred kazališta.

Iako nije bilo uobičajenih crvenih tepiha na ulazu na zabave, bilo je očito da zabave nisu otkazane.

Zabava u organizaciji časopisa Vanity Fair privukla je najveće zvijezde s dodjele, uz druge poznate osobe poput bivše članice Spice Girls Geri Halliwell, zadužene za komentiranje mode na crvenom tepihu prije nego je ukinut.

Dodjelu Oscara pratio manji broj TV gledatelja

75. svečanost dodjele Oscara u noći s nedjelje na ponedjeljak bila je za američke tvgledatelje u drugom planu, budući da su mnogi radije pratili najnovije vijesti s bojišta u Iraku, kažu prve procjene objavljene u utorak.

Tv postaja ABC koja je izravno prenosila svečanost zabilježila je 21 posto manji broj gledatelja nego lani.

Svečanost koja je trajala tri i pol sata, privukla je u prosjeku 33,05 milijuna gledatelja, dok ih je lani 41,8 milijuna pratilo svečanost koja je trajala sat više, kaže Larry Hyams iz istraživačke službe ABC-a.

"To je najslabija gledanost od 1950-ih s obzirom na broj kućanstva koja su pratila dodjelu Oscara. Ta radikalna promjena u navikama gledatelja posljedica je rata u Iraku", komentirao je on.

Godišnja svečanost koju televizija prenosi od 1953. nije od 1987. zabilježila broj gledatelja manji od 40 milijuna.

Dodjela Oscara na drugom je mjestu po gledanosti u SAD-u, iza završnice američkog nogometa Superbowl, ali je ove godine dospjela na peto.

ABC je iskoristio dvije promidžbene stanke tijekom prijenosa kako bi izvijestio o događajima u Iraku, no čini se da je velik broj gledatelja zanemario svečanost koja je ove godine, silom prilika, bila skromnija, i pratio emisije o Iraku na suparničkim tv postajama.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara