Dodjela Oscara održat će se unatoč ratnim prijetnjama

SVEČANOST dodjele Oscara najverojatnije će se održati bez obzira na to hoće li SAD početi rat s Irakom, objavili su u četvrtak organizatori dodjele, a prenosi BBC.

Članovi Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti objavili su kako su razgovarali o tome što će se sa svečanošću dogoditi ako vojne akcije u Iraku počnu prije same dodjele.

´Svi stalno govore o tome, ali mi svakako planiramo održati dodjelu 23. ožujka´, izjavio je glasnogovornik John Pavlik.

No priznao je da iako će se dodjela održati, postoji mogućnost da ona bude odgođena ovisno o događajima u Washingtonu i na Bliskom istoku.

´Hoće li se napad na Irak dogoditi sutra, prekosutra, dva dana prije ili na sam dan svečanosti ne zna se, kaže Pavlik. Morat ćemo čekati, a onda ćemo odlučivati što dalje´, dodao je on.

Kako je u svečanost dodjele uloženo puno novca i logistike organizatori baš nisu skloni odgodama.

ABC planira zaraditi 78,3 milijuna dolara od reklama. Za svakih 30 sekundi reklame oglašivači plaćaju 1,35 milijuna. General Motors potrošit će 9,5 milijuna za sedam spotova koji reklamiraju njihove Cadillace.

Postoji veliki rizik da će dodjela biti zasjenjena vijestima o ratu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijski analitičar Mel Burning rekao je da Oscari ostaju u TV rasporedima. Naša istraživanja gledanosti pokazuju da kad je zemlja u ratu ljudi žele gledati vijesti, ali i zabavne emisije, tople i obiteljske, a ne realističke, napomenuo je on.

Dodao je da se oglašivači nadaju da oni koji će nastupiti na dodjeli tu prigodu neće iskoristiti za antiratne izjave. Dodjela Oscara nije politička, već zabavna emisija, istaknuo je Burning.

Neki oglašivači imaju rezervne planove za dodjelu, u slučaju izbijanja rata, koji će vjerojatno biti patriotski obojeni.

Dodjela Oscara nije se prekidala ni za vrijeme Drugog svjetskog rata, iako se tada niti nije prenosila na televiziji.

Svečanost je bila odgođena za 24 sata 1981. kada je John Hinckley u Washingtonu pokušao ubiti predsjednika Ronalda Reagana.

Kako se nije znalo u kakvom je predsjednik stanju, svečanost je odgođena samo četiri sata prije početka. Nije se znalo hoće li Reagan preživjeti, no ta bivša filmska zvijezda ceremoniju je ipak odgledala iz bolničkog kreveta.

Zbog građanskih nemira uzrokovanih ubojstvom Martina Luthera Kinga 1968. svečanost je odgođena na dva dana, a zbog poplava u Los Angelesu 1938. na tjedan dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara