"Dreamgirls" vode u utrci za Oscara

Iako film "Dreamgirls" ima čak osam nominacija, one najvažnije ipak su izostale. Tako ta glazbena drama u "važnijim kategorijama" konkurira za najboljeg sporednog glumca (Eddie Murphy) te sporednu glumicu (Jennifer Hudson). Unatoč predviđanjima, Beyonce se ipak nije uspjela plasirati među najbolje glumice, kategoriju u kojoj je, prema pisanju američkih medija, ove godine vladala najveća "gužva".

U kategoriji filma godine natječu se, očekivano, "Babel" te "The Queen", a Oscaru se u toj kategoriji mogu nadati i "The Departed", "Little Miss Sunshine" i "Letters From Iwo Jima". U kategoriji najboljeg redatelja konačno je nominiran Martin Scorsese ("The Departed"), a konkuriraju mu Clint Eastwood ("Letters From Iwo Jima"), Alejandro Gonzales Inarritu ("Babel") te Britanci Stephen Frears ("The Queen") i Paul Greengrass ("United 93").

Akademija je u kategoriji glumca godine konačno prepoznala neke velike holivudske zvijezde koje je dugo godina ignorirala. Tako se Oscaru konačno mogu nadati Leonardo DiCaprio i Will Smith, a konkuriraju im Ryan Gosling, Peter OToole i Forest Whitaker.

Kategorija najbolje glumice doslovno je podigla Britaniju na noge, jer je Akademija ove godine nominacijama konačno evidentirala ono što "Britanci već dugo godina znaju" - da su njihove glumice talentiranije i pažljivije biraju filmove. Judi Dench, Helen Mirren i Kate Winslet nominacijama su postale prave britanske ikone, a planove za britanskog Oscara eventualno mogu pomutiti Penelope Cruz i Meryl Streep.

Ovogodišnja dodjela bit će, predviđaju filmski kritičari, vrlo neizvjesna, jer nema favorita, a imena u glumačkim kategorijama zaista su jaka i svi su, tvrdi kritika, izvanredno obavili svoj posao. Dodjela će se održati 25. veljače u Hollywoodu, a nominirani (prvenstveno glumice) već su u potrazi za toaletama o kojima će se, više nego o samim nagradama, još mjesecima raspredati po svjetskim medijima.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara