Električna revolucija iz Renaulta

CARLOS Ghosn, šef Renault-Nissan alijanse snažno podupire razvoj električnih automobila. Suradnja s pokretom Project Better Place ide planiranim tempom, a prvi rezultati nedavno su predstavljeni u Izraelu, prvoj zemlji koja bi trebala postati neovisna o fosilnim gorivima, barem kad je promet u pitanju.

Razvoj električnog automobila i mreže punionica akumulatora je pokrenut. Renault ponosno predstavlja Megane s električnim pogonom. Baterije su zajednički razvili Nissan i NEC, a karakterizira ih kapacitet dovoljan da Renaultovoj limuzini osiguraju projektom definiranu autonomiju od 125 milja, odnosno 200 km.

Prije nekoliko dana predstavljeni prototip tek je najava onog što će uslijediti kroz nešto više od godinu dana. Već 2010. godine izraelskim cestama će prometovati testna flota sa ciljem finalizacije proizvoda i otklanjanja mogućih slabih točaka. Paralelno, Izrael će dobiti pola milijuna stanica za punjenje baterija, kao i oko 150 stanica za zamjenu baterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je tek početak. Iduća zemlja na popisu elektrifikacije cestovnog prometa je Norveška, u priču se aktivno uključila i Danska koja planira za punjenje baterija koristiti električnu energiju iz vjetroelektrana. Ne sumnjamo da su na isto spremne i ostale zemlje Europe. S obzirom da je Carlos Ghosn najavio kako će električni automobili biti u ponudi svih marki unutar koncerna, i to po cijeni od oko 25.000 USD, cijeli projekt zvuči vrlo obećavajuće.

>> Više informacija o temi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara