Hitler ju je obožavao, a javnost mrzila: Zbog ove se žene britanski kralj odrekao krune

Hitler ju je obožavao, a javnost mrzila: Zbog ove se žene britanski kralj odrekao krune

Screenshot: YouTube

BRITANSKI kralj Edward VIII. je 1937. umjesto krune izabrao ženu svog života. Wallis Simpson, Amerikanka i dvostruko razvedena žena, bila je fatalna za Edwardovu vladavinu i budući da Engleska crkva nije priznavala njezina dva razvoda nije bilo šanse da postane kraljica.

"Ona je Meghan Markle svoga doba", pišu Britanci uspoređujući slučaj kralja Edwarda VIII. i princa Harryja. Obojica su za žene izabrali razvedene katolkinje, ali je Harryju nešto lakše budući da nije prijestolonasljednik.

Wallis i kralj Edward počeli su vezu dok je ona još bila u braku, a javnost je za vezu uskoro i doznala. Iako je dotad bio jako popularan, Edward je odmah po objavi zaruka s Wallis postao omražen. Bilo je jasno da će je oženiti i prije nego što je njezin brak bio gotov.

Tadašnji engleski premijer Stanley Baldwin upozorio je kralja da javnost kao kraljicu nikada neće prihvatiti dvostruko razvedenu ženu te mu iznio tri opcije koje su u tom trenutku bile moguće: da zaboravi Wallis Simpson, da je oženi usprkos volji naroda i ministara ili da abdicira. Kralj je izabrao treću opciju i zbog žene se odrekao krune.

Dva dana nakon abdikacije Edward je od brata, novoga kralja Georgea VI., dobio novokreiranu titulu vojvode od Windsora. Posebnom zakonskom odredbom vraćeno mu je oslovljavanje Kraljevskom Visosti, ali je određeno da njegova supruga i djeca neće biti tako oslovljavana te da njegova djeca neće imati mjesta u nizu nasljednika. 

Par se vjenčao na maloj ceremoniji na kojoj nije bio prisutan nitko od kraljevske obitelji.

Wallis Simpson često nazivaju i ženom koja je spasila Britance od nacista, budući da je s prijestolja "sklonila" Edwarda VIII. koji je gajio velike simpatije prema Hitleru. Navodno je i ona bila slična, a nakon što ju je upoznao, Hitler je suradnicima rekao: "Kakva šteta, mogla je biti savršena kraljica".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara