Hrvati pokrenuli izradu najduže internetske stranice na svijetu

Na internetskoj stranici "Napiši nešto", smještenoj na adresi www.writesomething.net, pokrenut je novi projekt, "Projekt besmislene beskonačne interaktivne knjige". Pokrenuli su ga osnivači online muzeja odbačenih fotografija skarabej.com, Tamara Ražov i Anton Petrović. Stranica je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku.

Autorima je cilj napraviti najdužu internetsku stranicu/knjigu na svijetu te ju objaviti i u tiskanom obliku. Projekt je osmišljen po uzoru na tehnike automatskog pisanja u kojima se proces pisanja odvija brzo, bez razmišljanja, tako da i sam pisac teksta nije uvijek svjestan što će biti napisano. Konačni rezultat je dugački niz rečenica koje jednu za drugom kreiraju posjetitelji.

Podsjetimo, automatsko pisanje je proces pisanja u kojem riječi ne dolaze iz svjesnog uma pisca teksta. Osoba koja je podvrgnuta automatskom pisanju često ni sama ne zna što će napisati. U 18. stoljeću se vjerovalo da je automatsko pisanje sredstvo komunikacije s duhovima, psihoanalitičari su ga koristili u terapijske svrhe, a bilo je i predmetom različitih umjetničkih eksperimenata.

Automatsko pisanje je najveću popularnost imalo među pripadnicima umjetničke avangarde s početka dvadesetog stoljeća kao što su: Kazimir Maljevič, Andre Breton i drugi. Ono što je važno jest da se pisanju pristupi bez pripreme tako da tekst kreiraju slučajne asocijacije u umu pisca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara