"I zato, druže Tito, sretan ti rođendan"

"I zato, druže Tito, sretan ti rođendan"
Foto: Titoville.com

JEDNI ga smatraju opijumom za mase, a drugi mu se klanjaju vjerujući da je činio čuda i širio ljubav. Ime mu sprejaju po zidovima pročelja, no i bez toga je sveprisutan u našem društvu.

Iako su ga neki odbacili i zanijekali, većina ljudi njegovo postojanje smatra nagradom čovječanstvu. Je li bio običan čovjek ili polubog? Je li tek nakon smrti postao spasitelj ili je to bio još za života? Koliko je njegova smrt doprinijela našem boljitku i kako?

One koji sumnjaju proglašava se nižim duhovnim bićima, kao da etika i moral ne postoje kod svakog čovjeka. Spoznaja istinskih vrijednosti svojstvena je svakome, bez obzira idemo li njegovim putem ili tražimo prečicu. Kad je bog hodao po zemlji, mnogi su dolazili slušati ga, diveći mu se i  želeći biti poput njega. Kao i obično, upravo ti su mu prvi okrenuli leđa.

Obožavanje ima određeni rok trajanja nakon čega se pretvara u svoju suprotnost, odnosno mržnju. Zle duhove ni On nije mogao iskorijeniti iako se borio protiv njih, nikad ne sumnjajući u ispravnost vlastitih postupaka koji, nepokolebljivo je vjerovao, služe općem dobru.

Hrvati češće od ostalih naroda srljaju iz krajnosti u krajnost, pa je ugruvanost mozgova očekivana posljedica takvih sudara. Za taj put kojim se, s razlogom, rjeđe ide,  Hrvatima je dovoljan jedan mandat vladajuće stranke, a izmoreni zavišću i zlobom na putu do mržnje te stigavši do krajnje točke (bi)polarnosti gdje je život moguć tek u tragovima, ne preostaje nam snage za povratak na bolje. 

Kad smo shvatili da nam ni bog ne može pomoći, utoliko nam je jasnije kako njegovo postojanje nije samo puki mit. Čini se da tek danas spoznajemo širinu i veličinu njegovih djela te farizejstvo izdajnika koji (kako onda tako i sada) ne prezaju od zločina, već od istine. Uviđamo koliko je bio blag prema onima koji to nisu zaslužili i kako se ponašao suprotno od današnjih licemjera koji se hvale brigom za malog čovjeka s jednim jedinim ciljem- da istom onemoguće rast. I zato, druže Tito, sretan ti rođendan!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara