Intendantski tečaj - skraćeni program

Foto: Nikola Vilić/Cropix

KADA vas poput teške zidarske šamarčine odalami vijest o Dušku Mucalu koji postaje intendant Hrvatskog narodnog kazališta, trebali bi se zapitati zašto vas ovakve strahote uopće iznenađuju. Nakon prvotnog šoka, dolazi grubo otriježnjenje i spoznaja da su takve i slične nebuloze na ovim prostorima učestale, pa samim tim i očekivane. I baš kao što u kabini prosječnog kamiondžije najvjerojatnije nećete pronaći reprodukciju Munchova "Krika" već poster polugole sisate žene koja je između nogu smjestila M16 ili poveći francuski ključ, tako ni kod Keruma i pomno odabranog splitskog kazališnog vijeća nema mjesta za prevelika iznenađenja ako donesene odluke djeluju kao produkt nagnječenja mozga. Na koncu, njegov nam je opus dobro poznat, a od čovjeka koji nam je donio briljantne tragikomične komade kao što su "Jelena Rozga - Pročelnica kulture" ili "Londonski koncert, šest hajduka i 350 tisuća kuna manje" očekujemo pregršt djela koja brojnu publiku ne prestaju oduševljavati, zbunjivati i nasmijavati.

"Čovjeka iz naroda"

O kazalištu ne morate znati mnogo, preciznije, ne morate znati apsolutno ništa da bi došli do zaključka kako izjava koja počinje s "možda nema iskustva, ali…" i nije najbolji način da ljubopitljivoj masi razjasnite vašu misterioznu odluku. Mišlju "o kazalištu ne morate znati ništa" očito je bilo vođeno i Gradsko vijeće koje je imenovalo Mucala koji je, tvrde upućeni, imao najcjelovitiji program, a svoju je kompetenciju pokušao opravdati "wikipedijskim" poznavanjem materije. Vrag mu nije dao mira pa je u par mjeseci pročitao neke knjige, popričao s nekim ljudima i pogledao neke predstave što u prvi mah zvuči gotovo simpatično jer teško je povjerovati da netko tko pretendira na poziciju intendanta na taj način govori o vlastitoj spremnosti, ali u stvarnosti, sve zajedno djeluje kao golemi cirkus kojem nedostaju još samo žongler, slon koji preskače bačve i žena na trapezu - a Mucalo zaista misli da je to dovoljno.

Naravno, ni jedan cirkus ne ide bez uobičajene igre na kartu "čovjeka iz naroda" jer ta je karakteristika očito nešto što prolazi kod ljudi kojima je savršeno logično birati nekompetentni kadar koji krasi ta omiljena narodska crta. Što i nije čudno za zemlju koja je prepoznala ozbiljnog predsjedničkog kandidata u čovjeku koji se skoro pa ponosio vlastitim neznanjem pretvorivši taj nedostatak u temelj predsjedničke kampanje. Ali bio je iz naroda i volio je "delati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, snajperist nam je gotovo slijep, ali dobar je čovjek. Iz naroda. A i posljednjih je tjedana prilično često zurio kroz durbin.

Duška Mucala uvijek smo doživljavali kao cirkusanta

Mediji su složni u kritici ovog poteza, što je i razumljivo jer Duška Mucala uvijek smo doživljavali kao cirkusanta, uličnog zabavljača i autora priglupih pjesama koje budućeg intendanta pretvaraju u laku metu. I zaista je teško odoljeti nagonu da citirate barem jednu njegovu "uspješnicu", ali to je linija manjeg otpora i ne postoji razlog da čovjeku ne date šansu da objasni što ga je natjeralo da pomisli kako je upravo on pravi čovjek za posao. Nažalost, ni tu situacija nije znatno bolja jer maknemo li na stranu opravdanja i obećanja u stilu "samo me pustite pa ćete vidjet kako se radi posao", ostaje nam njegov pomno osmišljeni plan koji se najbolje može objasniti riječima: hrvatsko, narodno, kazalište i splitsko. Ako vam nije jasno što je autor htio reći, ne gubite živce jer čak ni kada pročitate o čemu se radi ne postaje puno jasnije zašto je upravo Mucalo naš čovjek za kazalište. S druge strane, počinjete se pitati kakvi su bili ostali kandidati ako je ovaj program bio najcjelovitiji. Jesu li ostali kandidati dolazili s programima na brzinu načrčkanim na masnom papiru u kojem je bio zamotan burek požderan netom prije dolaska?

Htjeli - ne htjeli, Mucalu ćemo vjerojatno dati priliku da dokaže svoje kvalitete. Hoće li dopustiti da estrada uđe u kazalište ili je to most koji smo odavno prešli i spalili? Neki će se zapitati čime je njegov prethodnik Štrljić zadužio splitsko kazalište, ali u takvom načinu razmišljanja ne postoji ništa konstruktivno i to ponovno ne mijenja činjenicu da Mucalo nije kompetentan. Građani koji su birali Keruma morali su znati da će se njihov izbor na ovaj ili onaj način odraziti na kulturu tako da ih ovaj izbor neće posebno pogoditi jer birali su Keruma, što znači da im do kulture vjerojatno nije ni stalo. Izbor Mucala pogodit će isključivo one koji još uvijek žive u zabludi da su znanje, iskustvo i kompetencija ono što se traži.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara