Jedite čokoladu želite li spasiti brazilske prašume

JEDITE više čokolade želite li spasiti brazilske prašume, objavio je Worldwatch Institute.

Ta washingtonska ekološka organizacija tvrdi da bi veća potražnja za čokoladom, koja se proizvodi od kakaa, potaknula sadnju kakaovca u brazilskoj atlantskoj šumi, jednoj od najugroženijih svjetskih prašuma.

"Kakao ima velik konzervativni potencijal jer je to visokovrijedan usjev koji se može uzgajati pod prašumskim svodom", kaže Chris Bright, istraživač i s Radhikom Sarin koautor studije o tome da čokolada može biti nova nada za brazilske poljoprivrednike.

Studija se zove "Kapitalističko poduzetništvo za tropske šume" i govori o tome kako kakaovac podnosi sjenu pa poljoprivrednici neće morati krčiti šumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema rezultatima te studije, Brazil bi mogao uzgajati, proizvoditi i izvoziti glavne čokoladne proizvode kojima bi spašavao šume, pojačao ruralnu zaposlenost i potrošače čokolade pretvorio u "dijasporu atlantske prašume".

Brazil je peti proizvođač kakaa kojega proizvodi oko šest posto, od čega osamdeset posto dolazi iz savezne države Bahie na sjevernome dijelu brazilske atlantske prašume. Prema rezultatima studije, kakovac se u toj regiji uzgaja u agro-sustavu poznatom kao "cabruca" u kojem se visoka stabla prorjeđuju, a pod njima se uzgaja kakaovac.

No studija kaže da i cabruca propada jer nema dosta mladih stabala kojima bi se zamijenila stara kad uvenu.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara