Julien´s Auction: Kupci se pomamili za osobnim stvarima Michaela Jacksona

Tekst: P.R.
Foto:Julien´s Auctions

AUKCIJA osobnih predmeta preminulog pjevača Michaela Jacksona održana je sinoć u Las Vegasu, točno godinu dana od tragične smrti legendarnog umjetnika. Na aukciji održanoj pod palicom kuće Julien´s ponuđeni su Jacksonovi odjevni predmeti, namještaj i razne potpisane fotografije i albumi, a među najzanimljivijima su sigurno bile legendarne cipele za moonwalk, bijela rukavica, neke od poznatih kožnatih jakni ili ona u kojoj se pjevač vjenčao za Debbie Rose, ili pak Michaelova MTV Moonman nagrada.

Aukcija je prošla bolje nego što se očekivalo, pa je tako jakna napravljena specijalno za Michaela umjesto za očekivanih 5 tisuća dolara prodana za nevjerojatnih 80 tisuća, dok je autogram koji je Jackson dao obožavatelju samo dan prije smrti prodan za 14 tisuća dolara, 26 puta skuplje nego što se očekivalo.

Smrtonosna injekcija nije bila na popisu predmeta za prodaju

Injekcija kojom je Michaelu navodno ubrizgana fatalna doza lijekova trebala se također naći među ponuđenim predmetima, i to s početnom cijenom od 5 milijuna dolara. Međutim, u službenom katalogu aukcije injekcija nije navedena kao jedan od predmeta koji se sinoć nudio u Las Vegasu, pa se pretpostavlja da je obitelj pjevača uspjela spriječiti tu prodaju, baš kako su i najavljivali ranije kada je objavljeno da bi se kontroverzni predmet mogao naći na aukciji. Britanski je tabloid Mirror svojevremeno pisao kako je injekcija ukradena iz Jacksonova doma te da se nudila raznim aukcijskim kućama u Las Vegasu, od kojih je, očito, niti jedna nije htjela.

Michaelov šešir prodan je za 40 tisuća umjesto za 2 tisuće dolara


Kipić Moonman koji je na MTV-jevoj dodjeli nagrada dobio Jackson za spot "Scream" postigao je 6 puta veću cijenu od očekivane i prodan je za gotovo 30 tisuća dolara, dok je potpisani šešir dostigao cijenu od gotovo 40 tisuća dolara iako je procijenjeno kako će biti prodan za oko 2 tisuće. Svi zadovoljno trljaju ruke jer je potraga za Jacksonovim osobnim stvarima drastično porasla, a prodaju se za nevjerojante iznose. Iako je Jackson umro u dugovima (govorilo se o iznosu od 500 milijuna dolara), pretpostavlja se kako se prodajom raznih memorabilija u posljednjih godinu dana te prodajom Jacksonovog audio i videomaterijala pjevačev bankovni račun znatno popravio te da je većina dugova podmirena.


I sam je Jackson bio strastveni skupljač umjetnina i memorabilija


Pjevač je za života bio strastveni skupljač holivudskih memorabilija. Osim što je za 1,5 milijuna dolara kupio kipić Oskara za najbolji film, dodijeljen klasiku "Zameo ih vjetar", skupljao je i antikni namještaj i umjetnine. Pomoću svog bogatstva pokušao je stvoriti djetinjstvo kakvo nikada nije imao izgradivši Neverland. "Kada je nešto žarko želio, ništa ga nije moglo spriječiti u tome da to i dobije. Bez obzira na to imao novac ili ne", otkrio je Darren Julien, direktor aukcijske kuće Julien's. "Ponekad je angažirao i druge ljude da kupuju za njega, poput Davida Guesta, bivšeg supruga Lize Minelli, a nerijetko se događalo da preplati vrijednost predmeta ponuđenog na aukciji", dodaje Julien.

Razmažena pop diva Mariah Carey bacila oko na Jacksonov namještaj


I Mariah Carey je poželjala imati nešto od slavnog pjevača, a za oko joj je zapela Michaelova dnevna soba. Mariah je poslala svog dizajnera interijera na aukciju i naredila mu da se izbori za željeni namještaj koji je Jackson kupio za londonski stan u kojem je planirao boraviti za vrijeme održavanja povratničkih koncerata. "Mariah je vrlo zainteresirana za namještaj za koji se procjenjuje da će koštati oko 150 tisuća dolara. Meni se čini da će cijena doseći i milijun dolara", izjavio je dizajner. Je li diva dobila što je htjela, saznat će se uskoro jer ne sumnjamo da će se odmah svima pohvaliti.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara