Ka vjernik imate neki značaj, ka osoba ste zanemarivi

Ka vjernik imate neki značaj, ka osoba ste zanemarivi

Foto: Index

Posjetili ste Plitvice, Unu i Međugorje. I priživili. Neka ovaj tekst bude opomena generacijama koje dolaze.

Nemojte ić na Unu ako imate neke od slijedećih kontraindikacija:

-kamenac u bubregu

-probleme s kičmon

-staro auto

-načet živčani sustav

-čir na želucu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-alergiju na prašinu i grinje

Iako je Una nacionalni park, ceste do nje nema. Ima 35 kilometara rupa i blata. Žalite što ste igdi kretali i više se ne čudite činjenici da ste u pedeset kilometara puta intrali samo na dvi zmije. Čin ste izašli na asfaltiranu cestu, izletili ste iz auta, izljubili se sa familjon i oprostili jedni drugima svako zlo jer i sami vidite da je zanemarivo u usporedbi sa 35 kilometara ovake ceste. Povirili ste i na Plitvice. Odali ste desetak kilometara, gurnilo vas je s mosta u jezero i sve to za stotinjak kuna. Na Uni ste skapavali od gladi jer niste imali šta kupit. Na Plitvican ste skapavali od gladi jer sve košta dvaput više negoli vaš budžet more podnit.

Kad ste kretali na Plitvice, mrsko van je bilo proć kroz Knin. Osjećali ste se klaustrofobično u mistu čiju tvrđavu zasjenjuje kružni tok. Kafu ste pili brojeći šlepere, ali taj gušt su van ometali pijanci, delikventi i svudprisutna čamotinja. Vraćajući se s Une, jedva ste dočekali stić u Knin. Knin je velegrad u usporedbi s mistima kroz koja ste prolazili, a ne znate ni kud ste prolazili jer nema tabli. Do Drvara ste nekako došli. Izgladnili i dehidrirani, nadali ste se u Drvaru štogod izist, ali nigdi nikoga i ničega. Jedino čeljade na koje ste naišli ne zna di je restoran ni ima li ga uopće jer, kako kaže, nije iz Drvara iako tu živi zadnjih pet godina.

Mijun puta je bolje u Međugorju. Tamo ulaznicu i ne plaćate, a svinjski kotlet s pireon i trihinelozon zapada 30 kuna. Na Plivicama voda curi zbog obilnih padalina, inače ne bi. U Međugorju, usrid najveće suše, voda curi iz Isusove noge. To je, priznat ćete, kudikamo veća atrakcija. Put za Brdo ukazanja nije cesta za aute i Hercegovci to znaju. Bosancima je slična staza glavna cesta za Nacionalni park.

Na Uni se moli kraj slapa. To su stari običaji, viđali ste ih i na razglednicama sa Nijagare. Klečite nasrid puta, molite, a priko vas, ka priko trule kobile, priskaču narodi i narodnosti. Da vas ko gurne s puta, povridio bi van vjerske osjećaje koji su uvik prioritetniji od ateističkih. Ka vjernik imate neki značaj, ka osoba ste zanemarivi. Na Plitvicama ste zanemarivi u oba slučaja jer, za razliku od Une, na Plitvicama nemate rukohvate na stazama i volja vas past s mostića, volja van se strovalit niz liticu. Ni kozi ne bi bilo svejedno na nekin dionican, ali u masi se ionako osjećate ka ovca.
U oba nacionalna parka, zvonika, odnosno minareta, kronično fali. Kad vjernik gleda Štrbački buk ili Plitvice, vidi prirodon zavedeno društvo. Posjetitelji su radosni i prijazni, a i to je sumnjivo.

Radost nije prirođena vjerniku. Najviše što vjera more podnit je dobroćudnost u kojoj se sa svima slažete misleći o svima najgore. Stoga nije isto idete li na Plitvice ili na Brdo ukazanja. Na Brdo idete ka mučenik, na Plitvice ka hedonist. Naravski, ukusi se razlikuju, pa su obe turističke destinacije krcate svita.

Šesti misec je posebno značajan u Međugorju. Tad se sunce okrće i narod svašta vidi. Čini se da jedino vi ništa ne vidite i pomalo vas je stid. Žena do vas viče da je sunce crveno, pa žuto, pa da se sunce okreće oko svoje osi...Polili ste je vodon misleći da je dehidrirala. Posli ste se izvinjavali da niste odavde. Otkud znate da je vidilica mjerilo zdravlja u Međugorju? U Dalmaciji je takvo stanje podložno bolničkoj intervenciji, ali nije prvi put da nešto što se u Dalmaciji smatra bolešću, drugdje smatra normalnin. Recimo, promaja. U nas se od promaje ostaje nepokretno, a u Australiji je propuh cijenjen i tražen.

Uviđate da van je najboje stat doma. Mučili ste se vidit slapove, a, zafaljujući slaboj izolaciji, nakon obilnije kiše imate slapove i u kući. Vodili ste mater na hodočašće, ali i doma, kad se naglo dignete, zbog niskog tlaka i zakrčenih vratnih žila zavrti van se sunce. Nema te turističke atrakcije koju ne morete doživit kući. Nema te pustolovine zbog koje van se triba micat dalje od susidstva. Jedino šta bi volili doživit, ali sumnjate da ćete jer za to nemate hrabrosti- nać se na promaji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara