Razbijen mit o privlačenju suprotnosti

MUŠKARCI i žene najradije biraju partnere što sličnije sebi, što je u suprotnosti s uvriježenim mišljenjem kako se suprotnosti privlače, tvrde američki znanstvenici.

Umjesto toga, oba spola privlače pojedinci koje ne samo da im nalikuju, nego su približno istoga zdravlja i socijalnog statusa, a dijele i iste vrijednosti prema obitelji i vjernosti. Brakovi između sličnih ljudi imaju najveće šanse za uspjeh, kažu stručnjaci.

Previše razlika među partnerima uzrokuje nestabilnost. Ako je jedan partner puno zgodniji i ima viši društveni status od drugoga, on ili ona mogli bi doći u iskušenje da pronađu novog, kvalitetnijeg partnera. Veze između približno jednakih partnera izložene su manjoj opasnosti od prekida, a uz to pružaju i bolje okruženje za odgoj djece, kažu znanstvenici.

Istraživači sa Sveučilišta Cornell u New Yorku ispitali su 978 studenata između 18 i 24 godine, od kojih su zatražili da po važnosti poredaju 10 osobina partnera. Potom su zamoljeni da na temelju istih osobina opišu sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osobine su bile svrstane u četiri kategorije - zdravlje i socijalni status, odanost obitelji, fizički izgled i vjernost. Oni koji su se ocijenili visokim ocjenama bili su puno izbirljiviji u izboru partnera, pokazalo je istraživanje.

Pripadnici obaju spolova, koji su neke osobine označili kao vrlo važne za njihove partnere, iste su osobine istaknuli i kao važne za njih same.

Kao potencijalne partnere žene su najviše birale muškarce predane obitelji, zdrave i dobrog socijalnog statusa, dok je muškarcima najvažnija mladolikost, zdravlje i fizička privlačnost.

Znanstvenici zaključuju da bi istraživanje moglo objasniti zašto su brakovi između sličnih partnera učestaliji i uspješniji od brakova različitih pojedinaca.

Rezultati istraživanja pokazuju da pojedinci, koji žele ostvariti dugotrajnu vezu, ne traže najkvalitetnijeg partnera, nego onoga koji im je najsličniji, ističu stručnjaci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara