KillaCycle: Najbrži elektro-motocikl na svijetu

KILLACYCLE je prava munja na kotačima. Pogonjen električnim pogonom ovaj je bolid apsolvirao stazu dugu 402 m za točno 8,16 sekundi postigavši maksimalnu brzinu od nevjerojatnih 252,2 km/h - više no dovoljno za dvostruki rekord.

Killacycle je početkom travnja popravio svoj prethodni rezultat i time zacementirao svoje mjestu na tronu. Bill Dube, glavni konstruktor, vlasnik motocikla i predvodnik cijelog projekta postigao je ono o čemu su mnogi samo sanjali. I ne samo to, u samo tri mjeseca rezultat je popravljen za čak 0,6 sekundi. Svi upoznati sa dragrace natjecanjima znat će dobro što to znači, poglavito u klasi koja stazu dugu četvrt milje apsolvira za manje od 9 sekundi.

KillaCycle je pokretan 350 KS snažnim pogonskim sustavom koji energiju dobiva iz litij-ionskih baterija (A123 Nanophosphate) teškim svega 72,6 kg. U 990 ćelija pohranjeno je 7,5 kWh energije šo je dovoljno da motocikl odradi nekoliko tura, uključujući neizostavno “paljenje” guma i trening. Čak štoviše, za punjenje je potrebno tek nekoliko minuta.

Inače, ukupna masa motocikla iznosi 280,8 kg. Osim po maksimalnoj brzini, ovaj je bolid i najbolji u konkurenciji električno pogonjenih prometala i u pogledu ubrzanja. Za ubrzanje do 96 km/h treba mu samo 1,5 sekundi.

Recimo još kako KillaCycle pokreću dva elektromotora, koji su pri startu spojeni serijski (tijekom vožnje spoj je paralelni), kada se napajaju strujom jakosti 1.600 A, a maksimalni zakretni moment (po motoru) iznosi nevjerojatnih 1084,5 Nm, odnosno i do 2.711 Nm na stražnjem kotaču. Pa neka još netko kaže da su prometala na struju spora, pretiha i time sterilno dosadna.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara